Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II” a fost ratificat de Parlament.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, proiectul prevede construcția liniei electrice aeriene de 400kV, care va interconecta municipiul Bălți din Republica Moldova și municipiul Suceava din România. Linia electrică Bălți-Suceava va consolida securitatea energetică a țării, va contribui la integrarea rețelei naționale în piața Uniunii Europene prin conexiuni cu rețeaua europeană ENTSO-E, va duce la  îmbunătățirea stabilității și fiabilității sistemului electroenergetic, dar și va aduce noi oportunități pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabilă. De asemenea, va fi reconstruită și stația electrică Bălți 400 kV. 

În acest sens, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, și Directoarea BERD în Moldova, Catarina Bjorlin Hansen, au semnat în luna martie un acord de împrumut care facilitează accesul la un credit în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând aproximativ 40% din costul total al proiectului. Acest împrumut are o durată de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. În plus, Banca Europeană de Investiții (BEI) va aloca și ea suma de 30,8 milioane de euro, prin realocarea fondurilor dintr-un acord de împrumut anterior, pentru implementarea primei etape a proiectului.

Republica Moldova va beneficia și de un grant de 15,4 milioane de euro, alocat de Uniunea Europeană prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II” prevede un buget de 77 milioane de euro.  

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All