Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul unei ședințe publice, modificarea regulilor pieței energiei electrice. Scopul acestor modificări este de a reduce povara financiară asupra participanților la piața energiei electrice prin ajustarea mecanismului de calcul și decontare a dezechilibrelor, precum și prin reducerea fondului suplimentar acumulat de Operatorul de Sistem de Transport (OST) în procesul de echilibrare a sistemului electroenergetic. Aceste măsuri vizează soluționarea problemelor identificate în procesul de decontare a dezechilibrelor participanților la piața energiei electrice.

În urma modificărilor aduse Regulilor pieței energiei electrice, au fost stabilite valorile factorilor de dezechilibru, factorul de corecție, coeficienții de plafonare și valoarea coeficientului de control ce vor fi utilizate de OST în procesul de decontare a dezechilibrelor părților responsabile pentru echilibrare.

De asemenea, a fost aprobat Regulamentul privind confirmarea statutului de producător eligibil mic. Acest document propune soluții pentru depășirea unor impedimente și contribuie la rezolvarea problemelor cu care se confruntă producătorii eligibili mici pe parcursul deținerii acestui statut. Regulamentul în versiune nouă va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Totodată, ANRE a emis Avizul privind cuantumul tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate de către Î.M. Direcția de Producție „Apă-Canal” Anenii Noi pentru anul 2024. Noile tarife sunt următoarele:

Serviciul public de alimentare cu apă: 20,76 lei/m³, cu 0,69 lei/m³ mai mic decât cel solicitat și cu 0,49 lei/m³ mai mic decât cel în vigoare;

Serviciul de canalizare: 33,22 lei/m³, cu 0,06 lei/m³ mai mic decât cel solicitat și cu 3,85 lei/m³ mai mic decât actualul tarif.

Aceste modificări au fost realizate pentru a echilibra interesele economice ale furnizorilor de servicii și ale consumatorilor, asigurând în același timp sustenabilitatea și eficiența energetică a pieței.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All