SA „Moldovagaz” a transmis astăzi către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de revizuire a tarifelor de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali în anul 2024. Conform proiectului de calcul, se propune o reducere a tarifului mediu ponderat pentru furnizarea gazelor naturale până la 10 095 lei pentru o mie de metri cubi, ceea ce reprezintă o scădere de 9,3% față de nivelul actual. Principalele motive care au condus la această revizuire sunt scăderea prețurilor de achiziție pentru gazele naturale pe platforma TTF și o diminuare semnificativă a volumelor de gaz furnizate consumatorilor.

Conform comunicatului, tariful propus pentru punctele de intrare în rețelele de transport ar urma să fie de 7 716 lei pentru o mie de metri cubi, reprezentând o reducere de 13,6% față de tariful actual. Pentru punctele de ieșire din rețelele de transport, tariful propus este de 7 801 lei pentru o mie de metri cubi, cu o scădere de 13,5% în comparație cu tariful actual. În plus, la punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor de presiune înaltă, se propune un tarif de 7 915 lei pentru o mie de metri cubi, reprezentând o reducere de 13,3%, iar pentru presiunea medie, tariful propus este de 8 917 lei pentru o mie de metri cubi, cu o scădere de 11,5%. În ceea ce privește rețelele de presiune joasă, la care sunt conectați consumatorii casnici și o parte din cei non-casnici, tariful propus este de 12 200 lei pentru o mie de metri cubi, înregistrând o scădere de 8,9%.

Proiectul tarifelor pentru furnizarea gazelor naturale către consumatorii finali în anul 2024 a fost dezvoltat în conformitate strictă cu legislația și va include costurile achizițiilor de gaze naturale, garantând astfel respectarea obligațiilor contractuale de plată către furnizor.

Tariful pentru gazele naturale la prețuri reglementate este aprobat de către ANRE într-o ședință publică. Ultima reducere a tarifului a avut loc pe 23 februarie curent, iar în prezent, consumatorii casnici plătesc 13,39 lei (fără TVA) pentru fiecare metru cub de gaze.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All