Sistemele de energie din surse regenerabile joacă un rol important în rețeaua de alimentare, dar vântul nu bate mereu și zilele lungi și însorite nu sunt garantate. Au fost create diverse soluții de stocare a energiei, inclusiv bateria de rezervă, bateria reîncărcabilă de aluminiu și bateria de nisip de scară industrială.

„Energia eoliană și cea solară au devenit tehnologii vitale în tranziția de la combustibilii fosili la energia ecologică. Cea mai mare provocare a tranziției energetice rămâne imposibilitatea de a stoca aceste forme de energie intermitente pentru utilizare ulterioară. Soluțiile, cum ar fi bateriile, nu sunt suficiente; sunt necesare soluții de stocare a energiei de scară industrială”, a declarat directorul general al Vantaan Energia, Jukka Toivonen.

Soluția companiei constă în construirea unor peșteri subterane enorme pentru stocarea energiei termice, care apoi poate fi pompată în locuințe și întreprinderi prin rețeaua de termoficare existentă.

Proiectul are un volum total de 1,1 milioane de metri cubi, inclusiv capacitățile de procesare, și va fi integrat în rocile orașului Vantaa, din sudul Finlandei, la o adâncime de aproximativ 100 de metri sub pământ, deși cele mai adânci părți ale instalației pot ajunge până la 140 de metri. Vor fi create trei peșteri, fiecare având 300 de metri lungime, 40 de metri înălțime și 20 de metri lățime.

Acestea vor fi umplute cu apă fierbinte folosind o pereche de cazane electrice de 60 MW, alimentate cu surse regenerabile de energie, când acestea sunt ieftine. Presiunea din interior permite temperaturii să atingă 140 °C fără a fierbe sau a evapora apa. De asemenea, căldura reziduală a întreprinderilor industriale va alimenta instalația, iar un sistem inteligent de gestionare va echilibra sursele de energie.

Capacitatea totală de încălzire a centralei din Vantaa este de 90 GWh când este „încărcată complet” – suficient pentru a satisface necesitățile anuale de încălzire ale unui oraș finlandez.

Locuințele sunt conectate la rețeaua subterană de termoficare a orașului, care se întinde pe mai mult de 600 km, unde apa fierbinte este furnizată printr-un sistem închis cu două țevi către schimbătoarele de căldură de la fiecare clădire. După finalizarea transferului de căldură, apa răcită se întoarce prin conductă la uzina de producție și este reîncălzită pentru ca ciclul să poată începe din nou.

Se raportează că această țară scandinavă este cel mai mare producător de energie termică centralizată din regiune și a produs aproximativ 37,3 terawatt-oră în 2023, dintre care mai mult de jumătate a fost obținută din surse regenerabile de energie, iar 14% din căldura reziduală.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All