Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, se află în prezent într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, unde a purtat discuții cu reprezentanții EXIM Bank din SUA despre investițiile americane în sectorul energetic și dezvoltarea cogenerării.

În cadrul vizitei sale la Washington, ministrul Parlicov s-a întâlnit cu reprezentanți ai Băncii de Export-Import a Statelor Unite (EXIM Bank), care s-au arătat interesați de finanțarea proiectelor investiționale în Republica Moldova, în special în construcția de noi centrale termoelectrice în regim de cogenerare.

Ministrul Parlicov a subliniat eforturile Ministerului Energiei de liberalizare a piețelor și aliniere a legislației la standardele europene. De asemenea, a discutat despre proiectele de infrastructură menite să conecteze sistemele energetice ale Moldovei cu cele ale României și Uniunii Europene. De asemenea, a abordat operaționalizarea platformelor de tranzacționare pentru gazul natural și energia electrică prin intermediul Bursei Române de Mărfuri și OPCOM.

Adresând problema infrastructurii învechite a centralelor termoelectrice din Moldova, ministrul Parlicov a subliniat necesitatea investițiilor în noi capacități de generare. A evidențiat oportunitățile investiționale atractive ale Moldovei în sectorul energetic, mai ales în contextul cuplării piețelor regionale cu cele din România și Uniunea Europeană.

În plus, ministrul Parlicov a menționat eforturile în curs de desfășurare pentru elaborarea unui studiu tehnic și a unei foi de parcurs pentru sectorul termoenergetic, care va defini soluțiile tehnice, capacitățile necesare, localizarea și configurarea lor, precum și tehnologiile optime pentru acoperirea necesarului de căldură în orașe precum Chișinău, minimizând în același timp emisiile de gaze cu efect de seră asociate funcționării acestui sistem.

Ar putea fi o imagine cu 6 persoane şi text

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi text

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane şi text

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All