Trei dintre câștigătorii Programului GCIP Moldova 2023 și-au prezentat ideile și soluțiile inovatoare în fața juriului internațional specializat în cadrul evenimentului Cleantech Days 2024, care s-a desfășurat  în perioada 3-7 iunie, la Viena, Austria.

În acest context, a avut loc o competiție de pitching, la care au participat un total de 22 de start-up-uri cleantech din  Moldova, Turcia, Kazahstan, Africa de Sud, Cambodgia, Lesotho, Maroc și Nigeria. 

Alexandru Calarașan, reprezentantul companiei Prompt Engineering SRL, a prezentat ideea sa de acoperiș inteligent, care poate asigura întreaga locuință cu energie electrică, termică și apă, la prețuri minime. Sistemul revoluționar pe piața acoperișurilor constituie o soluție multifuncțională, ce integrează tehnologiile fotovoltaice și termice. Acesta asigură încăperile cu lumină naturală, generează electricitate, captează căldura solară, colectează și filtrează apa de ploaie, pentru utilizarea ulterioară a acesteia. Autorul soluției a fost desemnat câștigător al competiției GCIP Moldova 2023, la categoria Eficiență Energetică. Detalii despre proiectul său aici.

Victoria Dănilă, compania Davitex Neo SRL, câștigătoare GCIP Moldova 2023 la categoria Consumul eficient al apei, este o antreprenoare din Chișinău ce proiectează haine și alte produse adaptate nevoilor bebelușilor născuți prematur. Victoria a prezentat juriului din Viena, ideea sa inovatoare ce constituie o soluție inteligentă de monitorizare a apei și prelucrare a hainelor, pentru obținerea de produse funcționale. Detalii despre proiectul său aici.

Un alt participant în cadrul sesiunii de piching de la Vienna Cleantech Days, ce și-a prezentat ideea inovatoare, este Daniel Trohin, co-fondatorul companiei Renter SRL, câștigător GCIP Moldova 2023, la categoria Transport Ecologic. Ideea sa eficientă energetic se axează pe închirierea bicicletelor electrice pentru curierii care livrează mâncare.  Această afacere oferă curierilor o alternativă mai eficientă și mai accesibilă de livrare a produselor, ajutându-i să contribuie și la un viitor mai verde, mai ecologic, cu mai puțin transport poluant. Detalii despre proiectul său aici. 

Proiectul este finanțat de către Facilitatea Globală de Mediu (GEF) prin intermediul Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și co-finanțat de către Centrul Național de Energie Durabilă (CNED) care asigură și implementarea acestuia.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All