Emiratele Arabe Unite (UAE) au inaugurat parcul solar Al Dhafra, cel mai mare parc unitar din lume (adică toate panourile şi utilajele sunt poziţionate pe un singur teren).

Parcul solar are o capacitate de 2 gigawați (GW) și este situat la 35 km de Abu Dhabi. Parcul dispune de aproape 4 milioane de panouri solare bifaciale, adică acestea pot capta inclusiv lumina reflectată de solul nisipos din deşert. Acesta va alimenta cu energie electrică aproape 200.000 de locuințe și va contribui la reducerea cu peste 2,4 milioane de tone de emisii de carbon anual. 

Acest proiect contribuie la diversificarea mixului energetic al Emiratelor Arabe Unite și la reducerea dependenței de resursele fosile.

Parcul solar uriaș nu doar că furnizează energie electrică pentru sute de mii de gospodării, dar a creat, de asemenea, un număr semnificativ de locuri de muncă în timpul fazei de construcție, fiind implicați peste 4 500 de muncitori. Este un exemplu de investiție în energie curată care aduce beneficii economice și sociale.

Este important de subliniat că astfel de proiecte contribuie la atingerea obiectivelor globale în ceea ce privește schimbările climatice și durabilitatea. De asemenea, ele pot servi ca model pentru alte țări și regiuni care explorează modalități de tranziție către surse de energie regenerabilă.


Al Dhafra a fost dezvoltat în colaborare de Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar), Abu Dhabi National Energy Company (TAQA), compania franceză de energie EDF Renewables și dezvoltatorul chinez de proiecte solare JinkoPower.

TAQA deține 40% din proiect, iar Masdar, EDF Renewables și Jinko Power dețin fiecare câte 20%. Parcul solar va furniza energie companiei Emirates Water and Electricity Company (EWEC) în urma unui acord de achiziție de energie încheiat în 2020.

Capacitatea de producție a energiei solare a UAE a crescut la 3,2 GW. În septembrie, EWEC a solicitat propuneri pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 1,5 GW în Al Khazna, în apropiere de Abu Dhabi. UAE își propune să-și tripleze capacitatea de energie regenerabilă până în 2030, ajungând la 14 GW.

Panourile din parculul solar Al Dhafra sunt amplasate pe o suprafată de 20 km pătraţi.

Mulţumită dimensiunilor uriaşe ale parcului, Al Dhafra va putea livra electricitate la un preţ modic de doar 1.32 cenţi / kWh.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All