În contextul prevederilor art. 10 lit. e) și g) din Legea  nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, Ministerul Energiei a elaborat calendarul indicativ cu privire la frecvența planificată a procedurilor de licitație pentru oferirea statutului de producător eligibil pentru perioada anilor 2024 – 2025, conform Hotărârii de Guvern nr. 401/2021 cu privire la aprobarea limitelor de capacitate, a cotelor maxime și a categoriilor de capacitate în domeniul energiei electrice din surse regenerabile valabile până la data de 31 decembrie 2025.

În 2024 a fost demarat procesul de organizare a primei proceduri de licitație pentru oferirea statutului de producător eligibil mare. Conform cerințelor de participare simplificate și debirocratizate, câștigătorii concursurilor vor primi un preț fix garantat pentru o perioadă de 15 (cincisprezece) ani, pentru energia electrică generată. Prețul fix garantat va fi determinat în cadrul procedurii de licitație și nu poate depăși prețul plafon în valoare de 1,5 lei/kWh eolian și de 1,67 lei/kWh solar, stabilit de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică.

Urmare a acestei licitații, se preconizează investiții de aproximativ 190 mln. euro pentru urmatorii trei ani (perioadă pusă la dispozitie producatorilor ce au obținut statutul de câștigător) în construcția a 105 MW de parcuri eoliene și 60 MW fotovoltaice. După punerea în funcțiune a centralelor electrice licitate, ponderea energiei electrice din surse regenerabile de energie va crește de la 10% la finele anului 2023 până la 16,6%, contribuind semnificativ la atingerea angajamentului național de a avea o pondere de 30% a energiei electrice din surse regenerabile în consumul final către anul 2030. 

Conform mai multor surse din domeniu, mâine ar putea avea loc dezbateri aprinse, deoarece documentația ar ridica dubii pentru investitorii locali. 

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All