Eurostat estimează că, în 2023, țările UE au investit aproximativ 67 miliarde de euro în active esențiale pentru furnizarea serviciilor de protecție a mediului. Aceste servicii au inclus stații de tratare a apelor uzate, vehicule pentru transportul deșeurilor, achiziții de terenuri pentru crearea unei rezervații naturale sau echipamente mai curate pentru producție.

Conform unui studio publicat, aproximativ 40 de miliarde de euro (60% din totalul investițiilor în protecția mediului) au fost cheltuiți de corporații, atât de furnizorii specializați de servicii de protecție a mediului (de exemplu, companii private care se ocupă cu colectarea și procesarea deșeurilor și cu canalizarea), cât și de corporații care nu sunt producători specializați, dar care achiziționează tehnologii și echipamente pentru reducerea presiunilor asupra mediului rezultate din procesul lor de producție (de exemplu, echipamente pentru reducerea emisiilor de aer). Sectorul guvernamental general și sectorul non-profit au reprezentat restul de 40% din investiții.

Ponderea investițiilor în protecția mediului în totalul investițiilor a fost de aproximativ 1,8% în 2023. Mai specific, 1,7% din toate investițiile corporațiilor au fost investiții în protecția mediului, iar 4,5% din toate investițiile guvernamentale generale.

Cea mai mare sumă de investiții a fost legată de serviciile de gestionare a apelor uzate și a deșeurilor. În 2023, acestea au reprezentat 41,6% și, respectiv, 26,6% din totalul investițiilor pentru protecția mediului. Protecția aerului a reprezentat 10,4% din investițiile pentru protecția mediului. Administrația generală de mediu, cercetarea și dezvoltarea și protecția împotriva radiațiilor au reprezentat 8,4%. Protecția biodiversității și a peisajului a reprezentat 6,4%; protecția solului și a apei subterane 5,6% și reducerea zgomotului restul de 1,1%.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All