În timpul vizitei în Statele Unite ale Americii, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a fost invitat la discuții cu mai mulți congresmeni, la Sediul Congresului.

Chiar în debutul discuțiilor a fost salutată înaintarea rezoluției de sprijin pentru poporul și Guvernul Republicii Moldova, în vederea promovării democrației, consolidării societății civile și integrării în spațiul european, în condițiile invaziei Rusiei în Ucraina.

În cadrul schimbului de opinii cu președintele Sub-comisiei pentru creștere economică, politică energetică și afaceri de reglementare, Sub-comisiei pentru securitate națională, frontiere și afaceri externe, congresmanul republican Pat Fallon, care este membru al Grupului de prietenie pentru Moldova, a fost reiterată importanța majoră a stabilității din regiune, ce depinde de rezistența Ucrainei în fața agresorului. În acest context, ministrul Energiei, a accentuat necesitatea deblocării cât mai rapide a sprijinului financiar, promis Ucrainei.

Totodată Victor Parlicov a subliniat că Republica Moldova în continuare mizează pe dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii. Ministrul Energiei a povestit despre saltul impresionant în diversificarea aprovizionărilor cu resurse energetice, pe care l-a făcut Republica Moldova, datorită sprijinului partenerilor americani și europeni.

Discuțiile au continuat cu unul dintre cei mai mari susținători ai Republicii Moldova în Congresul SUA, congresmanul democrat William Keating, membru al Comitetului pentru Relații Externe din Sub-comitetul pentru Europa, Eurasia, Energie și Mediu, Comitetului pentru Serviciile Armate, dar și membru al Grupului de prietenie pentru Moldova.  

Ministrul Energiei a remarcat progresul Republicii Moldova în dezvoltarea energiei regenerabile și a adus mulțumiri pentru ajutorul SUA, care a facilitat dezvoltarea rezilienței energetice a Republicii Moldova în ultimii doi ani.  

Iar în timpul discuțiilor cu congresmanul republican Randy Weber, membru al Comisiei pentru energie și comerț din Camera Reprezentanților, care face parte din Sub-comisiile pentru energie, climă și securitatea rețelelor, comunicații și tehnologie, a fost remarcată necesitatea asigurării securității în regiune, dar și continuării sprijinului financiar pentru Ucraina.

La fel, ministrul Energiei a mulțumit partenerilor din SUA pentru sprijinul financiar, care a ajutat poporul Republicii Moldova să depășească criza energetică, declanșată concomitent cu începerea războiului nejustifictat și ilegal al Rusiei în Ucraina.

Victor Parlicov a invitat reprezentanții Congresului să susțină rezoluția de sprijin pentru Republica Moldova, înregistrată pe 21 februarie 2023, care deja a primit un aviz pozitiv din partea mai multor congresmani americani.

Discuțiile au continuat cu senatorul democrat din Illinois, Tammy Duckworth, care și-a arătat deschiderea pentru un eventual schimb de experiență pe domeniul energiei regenerabile și nucleare, dar și a povestit despre experiența statului Illinois în producerea biocombustibilului lichid. 

Victor Parlicov a remarcat că Republica Moldova se bucură de interesul și susținerea bipartidă din partea Statelor Unite ale Americii, orientată spre asigurarea securității în regiune, dar și depășirea consecințelor agresiunii rusești în Ucraina și în condițiile actualului război hibrid cu care se confruntă țara noastră.  

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All