Două treimi din consumatorii casnici din municipiul Bălți vor avea sisteme de încălzire modernizate.
Aceștia vor beneficia de instalarea punctelor termice individuale (PTI) în 166 blocuri locative și construirea rețelelor termice cu distribuție pe orizontală și de alimentare cu apă caldă menajeră în 296 blocuri locative din Bălți, în următorii trei ani, astfel, acoperind și blocurile locative în care au fost instalate PTI în cadrul Fazei I a proiectului respectiv.
 
Aceste aspecte au fost discutate în cadrul unei consultări publice pe marginea proiectului de decizie a Consiliului municipal Bălți privind proiectul de modernizare a sistemului intern de distribuție a energiei termice în blocurile multietajate din orașul Bălți. La discuții, de asemenea, au participat reprezentanții factorilor de decizie din cadrul Centrului Național pentru Energie Durabilă, dar și conducerea S.A CET-Nord. 

Cea de-a doua etapă a lucrărilor de reabilitare a rețelei de distribuție a energiei termice din Bălți va fi finanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Este vorba de o investiție de 8,5 mln. de euro, încă un milion de euro va fi oferit de Fondul Verde pentru Climă din împrumutul concesional, programul va fi acoperit și de componenta pentru refinanțarea datoriei istorice față de furnizorul de gaze naturale, în valoare de 5,5 mln. euro.

Scopul proiectului este de a mări semnificativ calitatea serviciilor prestate bălțenilor, prin înlocuirea sistemelor învechite de distribuire a energiei termice pe verticală cu sisteme noi de distribuție pe orizontală și cu contorizare individuală a apartamentelor, care va asigura confortul termic și va reduce consumul de energie, respectiv facturile la energie termică, prin gestionarea individuală a consumului și restabilirea serviciului de încălzire a apei calde menajere.

De menționat că în perioada 2016-2020, peste 50 milioane de euro au fost investiți în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău și Bălți, cu suportul Băncii Mondiale și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare,  iar până în 2025 va fi efectuat un efort investițional de circa 110 milioane de euro pentru continuarea lucrărilor de modernizare a sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică. 

În municipiul Bălți, sunt peste 760 de blocuri locative, 12 blocuri sunt dotate cu sistemul de distribuție orizontală a agentului termic, iar în 134 au fost instalate puncte individuale termice (PTI).

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All