În cadrul auditului făcut la Moldovagaz, până în perioada 2003, nu au fost găsite documentele confirmative referitor la datorii, iar acest lucru urmează a fi rezolvat. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

"Urmează să facem un nou exercițiu, să mergem mai adânc în istorie, să ridicăm documentele, în baza cărora Republica Moldova ca stat și-a depus cota din Moldovagaz. Cum a fost această cotă inventariată și calculată. Atunci când s-a format Moldovagaz, Guvernul a venit cu active, iar Gazprom a tăiat o parte din datorii. Acum, contează cu câte active a venit Guvernul și care este valoarea lor și cât din datorii a stins Gazprom, și respectiv cum a fost repartizată această cotă a Guvernului, care este acum de 35%, cei din regiunea transnistreană vreo 13%, iar restul Gazprom. Noi vrem să vedem dacă atunci când s-au făcute aceste operațiuni, dacă în mod corect au fost incluse, luate la evidență și calculate activele cu care a contribuit statul Republica Moldova.", a explicat Parlicov. 

Ministrul Energiei a declarat că nu vrea să numească acest nou exercițiu un nou audit, pentru că cei de la Gazprom au tendința de a minimaliza importanța acestuia. Oficialul a tras atenția că auditul în acest caz nu este o verificare de ordin contabil, dar o verificare a esenței tranzacției și corectitudinei tranzacţiei.

"În următoarea perioadă vom identifica companiile care ar putea și ar accepta să meargă în acest exercițiu. Repet, vorbim despre tranzacții ce au avut loc până în 2003. Trebuie de căutat prin arhivă documentele, pentru că nu este nimic digitalizat din acea perioadă. Nu exclud că o parte din documente nu sunt, sau nu vor putea fi găsite, sau ar putea fi copii, respectiv trebuie de ținut cont de valoarea lor legală. Există latura economică și juridică a acestui exercițiu.", a punctat ministrul Energiei. 

Victor Parlicov a mai spus că în baza acestui nou exercițiu se va afla cât din cele 250 de milioane de dolari din datoria istorică invocată sunt corecte și atribuite corect malului drept al Nistrului, și dacă nu cumva valoarea cotei statului în Moldovagaz a fost prejudiciată. Oficialul nu exclude că statul va putea iniția o acțiune de judecată, dacă se va demonstra prejudicierea activelor statului. 

"Moldovagaz și acum ar putea să se adreseze în judecată, având deja auditul făcut, pentru anularea pretinselor datorii istorice, dar vă dați seama că litigiile dintre Moldovagaz și Gazprom sunt examinate la Arbitrajul din Moscova. De asta acum nu e cazul ca Moldovagaz să întreprindă ceva. Dacă însă Gazprom va încerca cumva să încaseze o parte din pretinsa datorie, noi ne vom apăra.", a punctat oficialul.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All