Producătorii de petrol canadieni speră să reducă semnificativ prețul la țițeiul lor odată cu demararea conductei Trans Mountain (TMX) în acest an, dar acest avantaj ar putea fi temporar, deoarece oferta în creștere ar putea depăși capacitatea de transport a țării în doar câțiva ani.

TMX va aduce un excedent de 590.000 de barili pe zi (bpd) de petrol către coasta de vest a Canadei, triplând capacitatea actuală, după ce investiția de 30,9 miliarde de dolari canadieni (22,8 miliarde de dolari americani) va fi finalizată. Proiectul, deținut de guvernul canadian, a avut probleme tehnice în ultima etapă a construcției, dar încă vizează o dată de lansare în al doilea trimestru.

În ultimul deceniu, companiile petroliere din a patra țară producătoare de petrol din lume au fost obligate să-și vândă barilii la un preț mult mai mic decât cel global, din cauza lipsei de conducte pentru exportul de petrol.

Când TMX va deveni operațional, diferențialele de petrol greu canadian ar trebui să scadă la aproximativ 10-12 dolari pe baril sub prețul de referință american, comparativ cu peste 19 dolari pe baril în prezent, a spus analistul BMO, Ben Pham, într-o notă pentru clienți săptămâna trecută.

El a estimat că expansiunea va crește capacitatea totală de transport a Canadei la 5,2 milioane de barili pe zi, lăsând 220.000 de barili pe zi nefolosiți în conducte.

Cu toate acestea, producția de petrol din nisipuri bituminoase crește atât de repede încât unii actori de pe piață cred că Canada ar putea rămâne din nou fără spațiu pe conducte în mai puțin de doi ani, a spus analistul RBN Energy, Martin King.

"La început, se credea că TMX ne va oferi o fereastră de patru sau cinci ani", a spus King. "Acum se pare că această fereastră de rezervă ar putea fi de fapt mult mai mică."

Producătorii canadieni ar putea adăuga până la 500.000 de barili pe zi de producție în acest an și în următorii doi ani, a estimat Colin Gruending, vicepreședinte executiv al diviziei de conducte pentru lichide la compania de transport intermediar Enbridge Inc (ENB.TO), într-un apel de venituri în această lună.

Pentru operatorii de conducte existenți, creșterea producției și cererea mare de capacitate reprezintă vești bune. Enbridge a declarat că ar putea menține raționarea spațiului pe sistemul său de conducte Mainline de 3,1 milioane de barili pe zi, chiar și după ce TMX va începe să funcționeze, eliminând îngrijorările unor analiști că ar putea pierde volume și venituri.

Sursa: Reuters

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All