Au început lucrările de modernizare a instalației de pompare pentru alimentarea cazanului de abur nr.2, din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare (CET), Sursa1.

Proiectul va asigura o eficiență operațională ridicată în procesul de producere a energiei termice și electrice, dar și o economie la consumul de energie electrică de peste 10 milioane de lei pe an pentru Termoelectrica S.A..

Potrivit directorului UCIPE - Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică, Ruslan Surugiu, pentru asigurarea unui nivel sporit de securitate energetică – construcția și modernizarea capacităților interne de producere a energiei este unui dintre obiectivele Guvernului, implementate cu suportul partenerilor de dezvoltare, în cazul dat fiind vorba de Banca Mondială.

,,Lucrarea respectivă este continuitate a pachetului PIESACET 1 care a fost demarat încă în 2015, când a fost montată o pompă similară la blocul energetic nr.1. După ce am montat echipamentul dat, am văzut că economiile sunt considerabile și am considerat că acum în cadrul pachetului PIESACET 2 este benefic să continuăm cu așa tip de lucrări”, a completat directorul general Termoelectrica S.A., Iurie Razlovan.

Instalațiile care urmează a fi înlocuite au un termen de exploatare de peste 40 de ani, fiind în funcțiune din momentul dării în exploatare a centralei. Astfel, noul echipament, de ultimă generație, va automatiza și eficientiza procesele tehnologice, dar și va reduce consumurile de energie electrică la producerea energiei în cadrul sursei nr.1.

 ,,Se va produce o economie de energie electrică, respectiv, energia electrică care va fi economisită se va livra consumatorilor în rețeaua națională de energie electrică”, a completat șeful de secție Termoelectrica S.A., Sergiu Ababii.

 Lucrările sunt parte a celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, finanțat de Banca Mondială și implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).

Un proiect similar a fost realizat cu succes acum câțiva ani la Unitatea nr.1, CET Sursa-1, în cadrul primului Proiect de îmbunătățire a eficienței SACET. 

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All