Banca Mondială a anunțat lansarea unei noi inițiative regionale ambițioase, intitulată ,,Sporirea Eficienței Energetice în Europa și Asia Centrală" (Programul E3), care vizează accelerarea eficienței energetice pentru a asigura o aprovizionare sigură, accesibilă și curată cu energie. Programul E3, cu o durată de 10 ani, este așteptat să economisească peste 63 terawatt-ore (TWh) de energie și să reducă emisiile de CO2 cu 18,7 milioane de tone metrice. Prima fază a acestei inițiative include proiecte în Republica Moldova și Turcia.

Astfel, într-um comunicat, Banca Mondială anunță că va acorda finanțare de 1,46 miliarde de dolari SUA, atrăgând alte 2,4 miliarde de dolari SUA din sectoarele public, privat și de dezvoltare. Primele fonduri au fost deja alocate în patru țări, cu planuri de extindere. Investițiile vor viza instituțiile publice, clădirile rezidențiale, modernizarea industrială și îmbunătățirea sistemelor de termoficare centralizată.

„Investițiile în eficiența energetică sunt esențiale pentru a accelera trecerea la o energie curată și eficientă, prevenind efectele schimbărilor climatice și generând economii bugetare pentru alte priorități de dezvoltare,” a declarat Antonella Bassani, vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.

Programul E3 se va desfășura alături de Programul ECARES (Extinderea Energiei Regenerabile în Europa și Asia Centrală), care se concentrează pe furnizarea de energie curată. Programul E3 va sprijini, de asemenea, tranziția de la programe mai mici de eficiență energetică finanțate din fonduri publice la programe naționale finanțate comercial, demonstrând investițiile necesare și atrăgând finanțatori comerciali.

Optsprezece țări din regiunea Europei și Asiei Centrale s-au angajat să își dubleze rata anuală de îmbunătățire a eficienței energetice până în 2030, programul E3 urmând să contribuie semnificativ la atingerea acestui obiectiv.

 

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All