Astăzi, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a convocat o ședință cu reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ANRE, întreprinderilor termoenergetice și experți în domeniu, pentru a aborda problemele legate de facturile disproporționate primite de consumatorii debranșați de la sistemul centralizat de încălzire.

Printre factorii obiectivi care au generat aceste situații se numără anularea plății compensațiilor pentru familii vulnerabile, schimbările în mecanismul de compensare și erori în informarea gestionarilor blocurilor locative.

Parlicov a subliniat: "Primarul de Chișinău, în lipsa unei decizii a Consiliului municipal în acest sens, a anulat plata compensațiilor în valoare de până la 40% din valoarea facturii pentru cca 26 de mii de familii vulnerabile. (...) Am fost informat că din cele 26,837 de apartamente debranșate în Chișinău, aproximativ 17 mii nu au primit anul acesta compensații pentru căldură, iar la Bălți, 4570. Îndemn toți consumatorii să se înregistreze pe compensatii.gov.md până pe 25 ianuarie pentru a beneficia de compensații și pentru luna ianuarie."

Ministrul Energiei a dat asigurări că nu există impedimente legale pentru achitarea compensațiilor și că cei cu erori în înregistrare pot solicita corectarea acestora. În plus, a cerut companiilor din sector să coopereze pentru corectarea facturilor greșite și a încurajat consumatorii să se înregistreze pentru a beneficia de compensații guvernamentale. Astfel, consumatorii care se vor înregistra până la finele zilei de azi, 25 ianuarie, pe www.compensații.gov.md vor putea beneficia de compensații și pentru luna ianuarie.

În cadrul ședinței, s-a constatat că nu există impedimente legale pentru achitarea compensațiilor din momentul înregistrării consumatorului în Sistemul Informațional Vulnerabilitatea Energetică. În același timp, cei care s-au înregistrat cu anumite erori ce nu au permis plata compensațiilor conform gradului de vulnerabilitate, se pot adresa la Ministerul Muncii pentru corectarea erorilor și recalcularea facturilor retroactiv. 

De asemenea, s-a convenit ca întreprinderile din sector să îmbunătățească schimbul de date cu furnizorii de energie electrică, gaze naturale și gestionarii blocurilor locative pentru a asigura un grad de corectitudine mai mare în procesul de facturare, inclusiv pentru cei care au întreprins măsuri de izolare termică a apartamentelor.

Pe termen lung, Parlicov a propus ca și soluție instalarea Punctelor Termice Individuale și schimbarea sistemelor de distribuție a agentului termic în unul pe orizontală, cu contor individual la fiecare apartament, astfel încât să fie reglat autonom confortul termic și facturat consumul real, în acest sens fiind înființat Centrul Național pentru Energie Durabilă, care va investi în eficiența energetică a sectorului rezidențial chiar începând cu acest an.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi redacţie

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane

 

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All