Ministerul Energiei a organizat o nouă rundă de consultări publice cu privire la documentația de licitație privind oferirea statutului de producător eligibil mare pentru proiectele de energie din surse regenerabile, eoliană și solară. Evenimentul a avut loc în data de 14 iunie 2024, iar la consultări au participat mai mulți potențialii investitori, asociații de business, dar și membrii Comisiei de licitații.

Participanții la consultări și-au expus poziția pentru îmbunătățirea condițiilor de participare și desfășurare a licitației pentru construcția celor 165 MW de energie regenerabilă.

Prezent la eveniment, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a menționat că și-a asumat responsabilitatea de a organiza un proces transparent și deschis pentru toate părțile interesate și să consulte opiniile potențialilor investitori și ofertanți asupra proiectului de documentație de licitație, iar consultările publice detaliate confirmă intențiile Ministerului. Mai mult, oficialul a precizat că în cazul în care potențialii investitori mai au unele propuneri, Ministerul Energiei este deschis pentru a le examina și a le aplica în practică.

Totodată, în dimineața zilei de 14 iunie s-a întrunit și Comisia de licitație, membrii căreia au ales președintele în persoana ministrului Energiei, Victor Parlicov, vicepreședinta, secretara de stat Carolina Novac, și secretar al Comisiei - Nicolae Magdîl, șef al Direcției surse de energie regenerabilă și mobilitate verde.

Membrii Comisiei au examinat propunerile de îmbunătățire a documentației de licitație, examinat avizele și sugestiile recepționate, inclusiv ratingul băncilor emitente de garanții de executare și condiții acceptabile ca stat, evitarea conflictelor de interese și a practicilor corupte pentru investitori.

Amintim că, prețul fix garantat va fi determinat în cadrul procedurii de licitație și nu poate depăși prețul plafon în valoare de 1,5 lei/kWh eolian și de 1,67 lei/kWh solar, stabilit de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE). Câștigătorii licitațiilor vor primi un preț fix garantat pe o durată de 15 ani, pentru energia electrică produsă. Pentru capacități mari de regenerabile a fost alocată o capacitate totală de 165 MW, împărțită după tehnologii – 105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru fotovoltaice.

Depunerea, recepționarea cererilor, a ofertelor tehnice și financiare este preconizată, începând cu luna septembrie 2024.

Astfel, prin această licitație se așteaptă până în anul 2025 investiții de aproximativ 190 milioane de euro în construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice. Se estimează că după finalizarea procesului de conectare a centralelor electrice, ponderea energiei produse din surse regenerabile va crește de la 10% până la 16,6%, contribuind semnificativ la atingerea angajamentului de avea o pondere de 27% în consumul total până în 2030, țintă stabilită în Planul Național Integrat pentru Energie și Climă, elaborat cu sprijinul Uniunii Europene.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All