Republica Moldova și NATO își continuă colaborarea și dialogul pentru a întări reziliența sectorului energetic împotriva amenințărilor cibernetice și hibride. Vineri, 21 iunie 2024, experți din ambele părți s-au reunit la Chișinău pentru a evalua eforturile curente în urma exercițiului de tip Table Top (TTX) pentru reziliență coerentă 2024 Moldova (CORE 24-M TTX) transmite Mnisterul Energiei, într-un comunicat.

Evenimentul a cuprins discuții politice post-exercițiu, concentrate pe prevederile raportului elaborat de Școala Postuniversitară Navală din SUA, care a identificat lacunele din timpul exercițiului CORE 24-M TTX și a propus ajustări ale politicilor pentru a spori reziliența sectorului energetic critic al Republicii Moldova, din perspectiva securității cibernetice și a riscurilor hibride.

La invitația Ministerului Energiei, au participat entitățile cheie responsabile de securitatea statului, inclusiv în domeniul securității cibernetice și informaționale, precum Consiliul Suprem de Securitate, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și Agenția pentru Securitate Cibernetică.

În deschiderea evenimentului, secretara de stat, Cristina Pereteatcu, a subliniat importanța acestuia. ,,Este esențial să ne întâlnim, să colaborăm și să creștem conștientizarea privind reziliența sectorului energetic și riscurile aferente. Republica Moldova este deschisă pentru orice sprijin din partea partenerilor internaționali, care ne pot ajuta în dezvoltarea capacităților în acest domeniu."

De asemenea, șeful Secțiunii de Securitate Climatică și Energetică din cadrul Diviziei de Inovație, Hibrid și Cibernetică NATO, Samu Paukkunen, a reafirmat sprijinul Alianței pentru Republica Moldova. ,,Raportul Echipei de Suport Consultativ pentru Reziliență NATO de anul trecut și Exercițiul de Mese Rotunde oferă o bază solidă pentru continuarea dialogului și sprijinului practic în consolidarea rezilienței energetice a Republicii Moldova. Aceste eforturi vor ajuta Moldova să fie pregătită și să facă față riscurilor și provocărilor actuale, precum și să fie pregătită pentru provocările emergente de securitate," a subliniat oficialul NATO.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All