Grupul de lucru 15, responsabil de domeniul energie, s-a întrunit marți pentru a planifica activitățile dedicate etapei de screening bilateral și a elabora prezentările de țară pentru sesiunea de screening bilateral.

Participanții la ședință au subliniat importanța procesului amplu de pregătire pentru screening-ul bilateral pe Capitolul 15, implicarea activă a membrilor grupului de lucru, precum și prioritizarea activităților și elaborarea prezentărilor de țară conform rigorilor stabilite.

De asemenea, au fost prezentate structura și conținutul prezentării, conform Instrucțiunii 4/2024 „Cu privire la metodologia de elaborare a prezentărilor de țară pentru reuniunile de screening bilateral”, elaborată de către Biroul pentru Integrare Europeană, precum și matricea/tabelul de atribuire a persoanei responsabile în elaborarea prezentărilor per fiecare act juridic UE.

Ședința a inclus și o sesiune întrebări și răspunsuri privind aspectele tehnice ale șablonului prezentării și calendarul activităților planificate pentru elaborarea și examinarea proiectelor de prezentări.

În cadrul discuțiilor, a fost reiterată deschiderea pentru comunicare și colaborare între toate instituțiile implicate, precum și simularea potențialelor prezentări pentru sesiunile bilaterale ce urmează a fi prezentate la Bruxelles.

Procesul de screening reprezintă prima etapă a negocierilor de aderare, fiind un proces realizat în comun de Comisia Europeană și țara candidată și se referă la 33 de capitole din acquis-ul UE. Respectiv, în cadrul sesiunii screening-ului bilateral, urmează a fi prezentat cadrul normativ și instituțional național, precum și calendarul transpunerii legislației UE, pe fiecare capitol de negociere.

La ședință au participat secretara de stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, Înaltul consilier UE pe domeniul energiei, Alexandru Săndulescu, membrii grupului de lucru din cadrul Cancelariei de Stat, Ministerului Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Externe, Centrul Național pentru Energie Durabilă, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, Biroul Național de Statistică.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All