Moldovagaz informează consumatorii casnici despre noile practici de aplicare și facturare a prețurilor la gazele naturale, care au intrat în vigoare la data de 3 mai a anului curent.

Determinarea consumului mediu zilnic

Dacă datele dispozitivelor de evidență (contoarele) au fost transmise prin intermediul platformelor online ale întreprinderii sau au fost citite fizic de către controlorii companiilor de distribuție a gazelor până la data de 31 mai, volumul total de consum va fi împărțit uniform pentru fiecare zi a lunii pentru a determina consumul mediu zilnic.

Exemplu de calcul

De exemplu, dacă o gospodărie a consumat un total de 16 metri cubi de gaze naturale până la data de 31 mai, consumul mediu zilnic va fi de 0,517 metri cubi (16 metri cubi împărțiți la 31 de zile calendaristice). Astfel:

  • Pentru perioada 1 mai - 2 mai, consumatorul va fi facturat pentru 1 metru cub de gaze (0,517 metri cubi/zi x 2 zile) la prețurile anterioare.
  • Pentru perioada 3 mai - 31 mai, consumatorul va fi facturat pentru restul de 15 metri cubi (0,517 metri cubi/zi x 29 zile) la noile prețuri aprobate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică.

Detaliile facturilor

Toate aceste calcule sunt prezentate în facturile transmise consumatorilor, pentru a asigura o înțelegere completă a modului în care au fost determinate costurile aferente consumului de gaze.

Repartizarea analitică (prognozată)

În situațiile în care controlorii nu au avut acces la contoare sau dacă datele nu au fost transmise de către consumatori prin platformele online disponibile, companiile de distribuție a gazelor din grupul „Moldovagaz” vor aplica o repartizare analitică (prognozată). Aceasta se bazează pe consumul efectiv de gaze naturale din perioadele similare ale anilor precedenți, urmând ca ajustările necesare să fie realizate ulterior pentru a reflecta corect consumul real.

Pentru orice întrebări legate de facturarea consumului de gaze naturale în luna mai 2024, consumatorii sunt invitați să apeleze la numărul unic de telefon 1304 (1305 pentru locuitorii capitalei). De asemenea, pot expedia solicitări sau petiții prin intermediul serviciului „Cabinetul personal consumator” disponibil pe site-ul www.moldovagaz.md.

 

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All