Extinderea Tratatului Comunității energetice, Reglementările TEN-E și mecanismele de tranzacționare a emisiilor de carbon au fost examinate în cadrul reuniunii anuale a Consiliului ministerial al Comunității Energetice, la care a participat și ministrul Energiei, Victor Parlicov, împreună cu secretarul de stat Constantin Borosan și secretara de stat la Ministerul Mediului, Aliona Rusnac.

Astfel, participanții la reuniune au aprobat extinderea cu încă 10 ani a Tratatului Comunității energetice, în vigoare din 2005.

De asemenea, s-a examinat transpunerea Regulamentului TEN-E revizuit al Uniunii Europene, care stabilește noi reguli UE pentru infrastructura energetică transfrontalieră. Acesta a fost votat de Parlament la 5 octombrie a.c. și va consolida interconexiunile transfrontaliere existente și va ajuta la construcția la timp a infrastructurii transfrontaliere prin simplificarea și accelerarea procedurilor de autorizare.

Noul regulament TEN-E va fi, de asemenea, esențial pentru sprijinirea obiectivelor de neutralitate climatică ale Comunității Energiei, iar implementarea acestuia va începe deja în 2024 odată cu identificarea primei liste de Proiecte de Interes pentru Comunitatea Energetică.  

Secretariatul Comunității energetice a prezentat Raportul de implementare pentru anul curent, care reflectă stadiul actual al implementării Directivei privind energia din surse regenerabile, a Directivei privind eficiența energetică și a Regulamentului de guvernanță. Consiliul Ministerial a cerut tuturor părților contractante să accelereze implementarea completă și rapidă a acquis-ului comunitar în toate domeniile.

Consiliul și-a reiterat angajamentul față de Foaia de parcurs de decarbonizare pentru 2021, subliniind importanța legislației privind energia și clima și a obiectivelor pentru 2030. Au fost stabilite planuri pentru actualizarea foii de parcurs în 2024, cu angajamentul de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050 și de a continua discuțiile privind mecanismele de tranzacționare a emisiilor de carbon. Datele transparente privind emisiile și recunoașterea reciprocă a garanțiilor de origine au fost discutate ca elemente esențiale ale acțiunii viitoare.

În cadrul vizitei la Viena, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut întrevederi cu reprezentanți ai Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, UNIDO, fiind discutate mecanismele de finanțare a eficienței energetice în Republica Moldova, operaționalizarea Centrului Naționale pentru Energie Durabilă, implementarea standardului ISO 50001 managementul energiei, dar și Programul de țară al UNIDO după 2024.

De asemenea, delegația moldovenească a avut o întrevedere cu directorul general al Agenției internaționale pentru energie atomică, Rafael Mariano Grossi. Subiectele abordate au vizat cooperarea regională și securitatea nucleară în regiune, planurile de extindere a capacităților de generare și informarea publicului despre beneficiile energiei nucleare.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane şi text care spune „UNIDO 1”

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi costum

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All