O inițiativă legislativă de modificare a legii privind promovarea surselor de energie regenerabilă, introducând o serie de noi facilități pentru instalarea și utilizarea acestora a fost aprobată ieri în cadrul ședinței de Guvern.

Una dintre modificările esențiale vizează extinderea mecanismului „Facturare netă”, care va permite prosumatorilor să beneficieze de suport pentru mai multe locuri de consum pentru centralele electrice. Această măsură va atrage mai multe investiții în sectorul energiei regenerabile, contribuind astfel la diversificarea surselor de energie și la creșterea securității energetice a statului. De asemenea, se creează premisele legale pentru facilitarea creării primelor comunități energetice. Dezvoltarea acestor comunități, care pot include autorități publice locale, agenți economici și persoane fizice, va reduce costurile pentru acoperirea consumului propriu al membrilor.

Pentru a eficientiza procesul de racordare la rețelele electrice pentru producătorii eligibili mari, modificările propuse permit Guvernului să impună obligații de serviciu public operatorilor de sistem, asigurând prioritizarea acordării avizului de racordare pentru câștigătorii licitațiilor. Această măsură va preveni blocarea capacităților rețelei, va stimula dezvoltarea proiectelor din surse regenerabile și va facilita desfășurarea cu succes a primelor licitații de energie regenerabilă în Republica Moldova.

Conform proiectului de lege, Ministerul Energiei va prelua monitorizarea îndeplinirii obligațiilor de către producătorii eligibili mari, asigurând un control eficient și continuu. În plus, va fi eliminată garanția discriminatorie impusă solicitanților de avize de racordare, care afecta exclusiv unitățile de generare din surse regenerabile. Această măsură va elimina discriminarea între sursele regenerabile și cele convenționale, stimulând astfel investițiile în energia regenerabilă.

„Modificările propuse sunt esențiale pentru a sprijini tranziția energetică a Republicii Moldova, asigurând un cadru legal echitabil pentru toți producătorii de energie și promovând dezvoltarea unui sector energetic durabil și eficient. Aceste măsuri vor contribui la deblocarea procesului de acordare a avizelor de racordare pentru producătorii eligibili mari, creșterea eficienței gestionării resurselor și infrastructurii energetice, precum și la stimularea investițiilor în sectorul energiei regenerabile,” a declarat Secretara de Stat, Carolina Novac.

Aceste inițiative legislative reprezintă un pas important în direcția asigurării unui sistem energetic modern și sustenabil în Republica Moldova, favorizând astfel tranziția către surse de energie mai ecologice și eficiente.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All