Autoritățile publice locale și antreprenorii manifestă interes față de diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică și eligibilitatea în cadrul proiectelor de eficiență energetică, dar și identificarea de specialiști calificați  în domeniul energetic.  Acestea au fost subiectele principale de discuții în cadrul vizitei Secretarului de Stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, în raionul Telenești, care s-a desfășurat în contextul vizitelor reprezentanților Guvernului în teritoriu.

La Consiliul Raional Telenești, Constantin Borosan a avut un dialog constructiv cu Președintele raionului Telenești, Iurie Tulgara, șefa adjunctă al Oficiului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat Nelea Cazacu, primari ai localităților raionului, reprezentanți al serviciilor publice desconcentrate și a mediului de afaceri local.

Participanții la întrevedere au fost informați despre proiectele Ministerului Energiei, implementate în diverse parteneriate, politicile statului în domeniul eficienței energetice și oportunitățile oferite administrației publice locale în contextul proiectelor de țară.

În cadrul sesiunii de întrebări-răspunsuri s-au discutat mecanismele de contorizare și facturare netă a energiei electrice din surse regenerabile, transferul energiei electrice de la un loc de producere la multiple locuri de consum, posibilități de utilizare a infrastructurii electrice a distribuitorului de rețea pentru iluminatul stradal, posibilitatea utilizării terenurilor agricole pentru amplasarea panourilor fotovoltaice, criteriile de eligibilitate a APL-urilor în cadrul diverselor proiecte, etc.

Secretarul de Stat  a ținut să sublinieze, că, în prezent, unul din scopurile principale al Ministerului Energiei este crearea bazei legislative pentru diversificarea pieței energetice și asigurarea implementării unui șir de proiecte strategice de interconexiune cu România, și respectiv, cu Uniunea Europeană, pentru a valorifica beneficiile pieței energetice libere.

“Pentru a valorifica la maxim potențialul surselor de energie regenerabilă noi trebuie să consumăm rațional, să investim în echilibrarea consumului și să creștem eficiența energetică”, a subliniat Secretarul de Stat.

La Telenești, Constantin Borosan a vizitat  câteva locații, unde se valorifică potențialul energiei verzi și se aplică măsuri de eficiență energetică.

Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul raional Telenești implementează de mai mulți ani diverse proiecte, asigurând condiții foarte bune pentru pacienți, inclusiv utilizează energie verde pentru încălzirea apei. Conducerea instituției planifică să extindă suprafețele de generare a energiei pentru a asigura un nivel sporit de eficiență energetică și economică.

Sediul Centrului de Sănătate Telenești la moment reprezintă și el un șantier-model de valorificare a oportunităților de eficiență energetică în clădiri, ce va permite instituției în viitor să-și optimizeze cheltuielile și să presteze populației servicii medicale și mai calitative.

Investițiile private în surse de energie regenerabilă la Telenești au fost și rămân o prioritate pentru localnicii cu inițiativă, care dezvoltă afaceri și doresc să reducă din cheltuieli prin intermediul noilor tehnologii și suportului statului și partenerilor de dezvoltare. Întreprinderile care pot să-și adapteze regimul de activitate la fluxurile de energie generate vor culege printre primii roadele efortului Ministerului Energiei de dezvoltare a sectorului energetic.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All