Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a organizat astăzi audiența lunară a petiționarilor, abordând preocupările legate de facturile la energia termică. 

Conform ministrului, mulți locuitori percep greșit repartizarea căldurii, considerând că aceasta se referă doar la coloanele care traversează apartamentele debranșate de la sistemul centralizat. Ministrul Parlicov a subliniat că furnizorul de energie termică este responsabil pentru livrarea căldurii până la peretele blocului sau contorul de bloc. Apoi, gestionarul blocului repartizează volumul întreg între locatari, inclusiv pe locurile de uz comun, cum ar fi etajul tehnic, subsolul și casa scării.

"Am solicitat întreprinderilor să explice public ce factori au stat la baza cifrelor din aceste facturi. La fel, fiecare consumator poate obține, la solicitare, informații despre modul cum s-a calculat factura pentru apartamentul său, ca să verifice dacă s-au luat în calcul corect particularitățile blocului și apartamentului corespunzător.
Însă aș vrea să subliniez câteva lucruri importante:
1️⃣ Metodologia de repartizare a căldurii în interiorul blocului este neutră pentru operatori. Ea vizează doar modul de repartizare a căldurii livrate la bloc între locuitorii blocului. Termoelectrica și CET Nord vor încasa strict valoarea gigacaloriilor livrate la peretele blocului, în baza datelor contorului. Cum corect a menționat unul din petiționari, în același bloc sunt apartamente care stau cu geamurile deschise, în timp ce alții primesc insuficientă căldură.
2️⃣ Metodologia a fost ajustată pentru a reflecta cât mai fidel procesele fizice din bloc și s-a bazat pe un studiu empiric efectuat de experți independenți. Asta chiar dacă noua metodologie este mai complicat de aplicat de către întreprinderi.
3️⃣ Corectitudinea repartizării căldurii între apartamente depinde de calitatea datelor privind starea reală a sistemului de încălzire din bloc, pe care o cunoaște cel mai bine gestionarul blocului locativ (asociația de proprietari, IMGFL, etc). În acest sens, rolul gestionarilor fondului locativ este determinant.
4️⃣Fiind conștienți că prin această metodologie nu putem cuprinde toate cazurile individuale posibile, am prevăzut posibilitatea ca locuitorii blocului, prin intermediul gestionarilor fondului locativ, să decidă asupra propriei metode de repartizare a volumelor între apartamente.", se spune în mesajul ministrului. 

În ceea ce privește facturile, Parlicov a adus în atenție că anul acesta de compensații la căldură acordate de Guvern au beneficiat doar cei înregistrați pe compensatii.gov.md,  iar compensațiile acordate de municipalitatea Chișinăului, în mărime de până la 40% din factură, au fost anulate.

"Spre exemplu, în decembrie 2022, un apartament de 65,3 m2 a primit factura de 3767,5 lei, compensații din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice de 2207,02 lei și din bugetul municipal - de 1285 lei, într-un final plătind doar 275 de lei.", a explicat Parlicov.

În concluzie, ministrul a solicitat întreprinderilor să creeze mecanisme de examinare individuală a fiecărui caz și să ofere sprijin pentru gestionarii blocurilor locative care doresc să aplice propria metodă de repartizare a căldurii. Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, se va oferi asistență metodologică și suport informațional pentru gestionarii blocurilor locative. Informații suplimentare și răspunsuri la întrebări frecvente pot fi găsite pe pagina Ministerului Energiei.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All