Patru din cei șase membri ai Consiliului de Administrare al companiei Moldovagaz nu au votat pentru aprobarea raportul de audit al datoriilor istorice.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că auditul datoriei istorice făcut de Chișinău este mai degrabă un document de consultanță al Guvernului.

„Nu constituie un raport de audit în sensul legii și al standardelor internaționale de auditare, s-a bazat pe aspecte juridice și nu s-a extins pe probleme de ordin financiar, contabil sau comercial. Raportul se bazează pe ipoteze și nu pe fapte. Conține afirmații care nu sunt susținute de lege. Auditorii spun că nu au verificat în mod independent corectitudinea sau caracterul complet al documentelor. Totodată, se indică faptul că cesionarea datoriei în anul 2005 către Factoring Finance a fost una legală”, spunea Ceban.

Ministrul energiei, Victor Parlicov, susține că auditul datoriilor istorice pretinse de Gazprom de la Moldovagaz rămâne un document valabil, iar Guvernul se va baza pe concluziile auditului în discuțiile ulterioare cu concernul rusesc.

Și președintele Maia Sandu a venit cu un comentariu, spunând că s-ar fi mirat, dacă membrii Consiliului de Administrare al Companiei Moldovagaz aprobau auditul. 

„Nu m-a mirat decizia Consiliului, pentru că majoritatea aparține Gazpromului. M-aș fi mirat, dacă ar fi acceptat rezultatele. Acum nu ne interesează dacă acceptă sau nu. Avem probe, avem dovada unui audit la nivelul standardelor internaționale prin care se spune că datoria Republicii Moldova nu este de peste 700 milioane de dolari, dar e de 9 milioane. Aici tot avem întrebări, pentru că Gazprom e acționar la MoldovaGaz și e repsonsabil de datorii”, a declarat Maia Sandu.

 

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All