Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) achiziționează o cotă de participare în Premier Energy PLC, una dintre companiile de infrastructură energetică integrată vertical cu cea mai rapidă dezvoltare din sud-estul Europei, pentru a sprijini investițiile în creșterea capacităților de energie regenerabilă în România și Republica Moldova.

BERD a cumpărat 11% din acțiunile oferite în cadrul ofertei publice inițiale a Premier Energy, o companie înregistrată în Cipru, în urma unei investiții de 77 de milioane de lei (15,5 milioane de euro). Acțiunile vor fi listate la Bursa de Valori București. Se estimează că investiția BERD va reprezenta puțin peste trei procente din companie după oferta publică inițială.

Veniturile generate din participarea BERD vor fi alocate pentru construirea de noi capacități de energie regenerabilă, în principal în România, iar proiectul se estimează că va contribui la reducerea emisiilor anuale de dioxid de carbon cu peste 168.000 de tone.

Participarea BERD a fost esențială pentru succesul ofertei, consolidând emisiunea de acțiuni și atrăgând alți investitori. BERD va sprijini clientul în adoptarea de măsuri climatice, în tranziția către Net Zero și în îmbunătățirea guvernanței corporative. Premier Energy își va îmbunătăți, de asemenea, standardele de promovare a egalității de gen.

Grzegorz Zielinski, director Energy Europe la BERD, a declarat: "Suntem încântați să colaborăm cu Premier Energy și să sprijinim evoluția sa în domeniul energiei regenerabile. Strategia de tranziție energetică a Premier Energy se aliniază perfect cu prioritățile BERD în regiune".

Tamas Nagy, director și co-director Private Equity la BERD, a declarat: "BERD este mândră să își extindă colaborarea cu Premier Energy, devenind acționar. În perioada premergătoare ofertei inițiale publice, am colaborat cu succes cu Premier Energy pentru a consolida practicile sale ESG și pentru a stabili obiective ambițioase. Așteptăm cu nerăbdare să sprijinim compania pentru a deveni un jucător regional cheie în domeniul energiei verzi".

Jose Garza, directorul executiv al Premier Energy, a adăugat: "Suntem încântați să avem BERD ca acționar al Premier Energy. Această investiție întărește colaborarea noastră de lungă durată și subliniază importanța angajamentului nostru comun față de energia regenerabilă și sustenabilitate atât în Republica Moldova, cât și în România. Cu ajutorul investiției BERD, suntem bine poziționați pentru a ne extinde capacitatea de energie regenerabilă și pentru a reduce semnificativ emisiile de carbon. Acest parteneriat reflectă angajamentul nostru de a obține o creștere pe termen lung și de a avea un impact pozitiv asupra mediului".

Petr Stohr, directorul financiar al Premier Energy, a declarat: "Participarea BERD la IPO a fost crucială pentru succesul acesteia și le mulțumim pentru încrederea acordată. Investiția și sprijinul lor ne vor permite să accelerăm proiectele noastre de producție a energiei regenerabile în cadrul platformei noastre integrate, care include servicii de top de prognoză, echilibrare și dispecerizare a energiei regenerabile. În plus, această platformă deservește aproximativ 2,4 milioane de clienți, atât în Republica Moldova, cât și în România, contribuind semnificativ la un viitor energetic durabil și la reducerea amprentei de carbon în regiune. Credem că parteneriatele puternice sunt esențiale pentru creșterea afacerilor și suntem mândri să avem BERD de partea noastră, ajutându-ne să ne atingem obiectivele strategice".

Până în prezent, BERD a investit aproape 11 miliarde de euro în 525 de proiecte în România și peste 2,3 miliarde de euro în 173 de proiecte în Republica Moldova.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All