Prioritățile noului proiect ,,Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (#STEEM)” au fost stabilite în cadrul unei ședințe de lucru. Proiectul prevede reabilitarea energetică a 46 de școli din întreaga țară și instalarea a circa 250 de puncte termice individuale.


Discuțiile au vizat identificarea perspectivelor de colaborare și a celor mai bune soluții pentru școli, la etapa de pregătire și lansare a noului proiect.


Ședința a avut loc cu participarea reprezentanților Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ministerului Educației și Cercetării și Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală.


Un acord de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea implementării proiectului ,,Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”, a fost aprobat de curând de Guvern și urmează a intra în vigoare, urmare a aprobării finale a proiectului.


Astfel, 46 de școli din întreaga țară vor fi renovate energetic, iar peste 46 de mii de tineri, profesori și angajați ai instituțiilor educaționale vor beneficia de un nivel sporit de confort.
Principalele lucrări de care vor beneficia sunt: izolarea termică a pereților și a acoperișului, înlocuirea ferestrelor și ușilor, renovarea sistemului de încălzire și ventilare și eficientizarea sistemului de iluminat interior, precum și alte măsuri de eficiență energetică și surse de energie regenerabilă.

O altă componentă a proiectului prevede instalarea a cca 250 de puncte termice individuale (PTI) școli și alte clădiri publice din mun. Chișinău.


Proiectul va fi implementat de Ministerul Energiei al Republicii Moldova, prin UCIPE - Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică în perioada 2024 - 2029. Bugetul proiectului este de 54.5 milioane de dolari SUA, dintre care 50 milioane urmează a fi oferite de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (Grupul Băncii Mondiale), sub formă de împrumut, iar 4.5 milioane de dolari SUA sub formă de grant pentru asistență tehnică și suport pentru implementarea proiectului, care urmează a fi oferite de către Fondul Fiduciar Multidonator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW).

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All