După trei săptămâni de stabilitate a prețurilor la benzină și de scădere a prețurilor la motorină, ANRE atestă o tendință de majorare a acestora pe piața internațională.

Scumpirile recente se produc pe fundalul creșterii cotațiilor Platts la carburanți, care doar în ultimele zile au înregistrat un salt de +9,6% la benzină și de +3% la motorină. În același timp și petrolul a ajuns să depășească pragul de 87 $/baril, înregistrând astfel cel mai mare nivel din luna octombrie 2023.

Schimbările actuale pe piețele petroliere externe reprezintă un răspuns la ultimele prognoze  ale Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) privind creșterea cererii globale fără vreo susținere previzibilă din partea ofertei. Și analiștii UBS menționează faptul că „statistica privind cererea pozitivă de petrol și extinderea reducerilor voluntare OPEC+ până la sfârșitul lunii iunie a anului curent, au susținut prețurile”. Recent, Irakul a anunțat o reducere în următoarele luni a exporturilor de țiței cu 3,3 mln barili/zi , în timp ce Arabia Saudită înregistrează a doua lună consecutiv diminuarea exporturilor sale de țiței. Totodată, experții JP Morgan și Reuters notează că inclusiv „atacurile ucrainene asupra infrastructurii petroliere, reduc fluxurile de țiței rusesc cu 300-370 mii baril/zi.”
 În aceste condiții, pentru ziua de mâine, 21.03.2024, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

- 25,33 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+10 bani);
- 22,01 lei/litru - pentru motorina standard (+06 bani)

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All