Digitalizarea sectorului energetic, inclusă în cadrul celui de-al Treilea Pachet Energetic al Uniunii Europene și adoptată în legislația națională, reprezintă o prioritate strategică pentru Ministerul Energiei. Scopul principal este să se realizeze o modernizare și o eficientizare a sistemului energetic național, contribuind astfel la o tranziție durabilă către un sistem mai sigur și mai rezilient. Un pas crucial în acest sens îl reprezintă implementarea contoarelor inteligente în locuințe, transmite Ministerul Energiei într-un comunicat.

Pentru a sublinia importanța acestui demers, secretara de stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, a convocat o întâlnire cu reprezentanții mai multor companii din domeniul energetic, printre care FEE-NORD, RED-NORD, PREMIER ENERGY și Centrul Național pentru Energie Durabilă. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului ,,Accelerarea tranziției energetice juste”, finanțat inclusiv de Guvernul Italiei și implementat de PNUD.

În timpul întâlnirii, au fost evidențiate beneficiile aduse de digitalizarea sectorului energetic și impactul pozitiv asupra mediului. Cristina Pereteatcu a subliniat că introducerea contorizării inteligente reprezintă unul dintre pilonii esențiali ai politicilor europene, focalizate pe competitivitate și sustenabilitate în sectorul energetic. "Uniunea Europeană promovează cu fermitate digitalizarea. Noi investim în surse regenerabile, dar trebuie să cunoaștem consumul real de energie. În curând vom lansa o campanie amplă de informare pentru a explica avantajele contoarelor inteligente populației".

Implementarea completă a celui de-al Treilea Pachet Energetic al UE a contribuit semnificativ la liberalizarea pieței energetice din Republica Moldova, creând un cadru mai propice pentru investiții și competitivitate. Autoritățile rămân angajate în monitorizarea atentă a pieței pentru asigurarea unei funcționări eficiente și durabile.

În plus, a fost abordată și securitatea cibernetică în domeniul energetic, evidențiindu-se că instalarea contoarelor inteligente se integrează perfect în conceptul de management informatic al energiei, propus pentru aprobare prin Strategia Energetică-2050. Participanții la ședință și-au reconfirmat determinarea pentru implementarea contorizării inteligente.

Contoarele inteligente vor permite măsurarea precisă a consumului de energie la intervale scurte, monitorizarea parametrilor de calitate a energiei și transmiterea automată și securizată a datelor către furnizorii de energie, eliminând necesitatea lecturii fizice a contoarelor de către angajații distribuitorilor. Această tehnologie va permite facturarea consumului real de energie, reducând erorile de estimare și accelerând timpul de reacție în cazul incidentelor.

 

 

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All