Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis un comunicat de presă unde anuță despre clarificări în legătură cu informațiile apărute în presă referitoare la acuzațiile aduse de SRL „Rotalin Gaz Trading”.

SRL „Rotalin Gaz Trading” este titular de licență pentru desfășurarea activității de distribuție și furnizare a gazelor naturale încă din anul 2005. Prin Hotărârea ANRE nr. 287/2016 și nr. 487/2019, companiei i-a fost impusă obligația de serviciu public de furnizare a gazelor naturale, conform legislației în vigoare.

În conformitate cu cadrul normativ actual, ANRE examinează și aprobă prețurile reglementate de furnizare, bazate pe venitul reglementat anual calculat pentru furnizorii cu obligații de serviciu public. În primul trimestru al anului 2023, ANRE a solicitat SRL „Rotalin Gaz Trading” să înainteze cererea pentru aprobarea prețurilor reglementate.

SRL „Rotalin Gaz Trading” a cumpărat gaze naturale la prețuri mai mici de pe piețele internaționale decât de la furnizorul local S.A. „Moldovagaz”, acumulând un excedent tarifar. Compania nu a dorit să ajusteze prețurile reglementate corespunzător, ceea ce a afectat negativ cei peste 21,000 de consumatori ai săi.

După mai multe solicitări, SRL „Rotalin Gaz Trading” a depus cererea pentru aprobarea prețurilor reglementate la ANRE pe data de 7 iulie 2023, indicând un excedent tarifar de 36,38 milioane lei acumulat în perioada ianuarie-mai 2023. Excedentul era destinat recuperării de la consumatori până la sfârșitul perioadei de reglementare.

Compania a avut divergențe cu ANRE cu privire la prețurile reglementate aprobate ulterior în septembrie 2023 și a solicitat să nu mai fie obligată să furnizeze gaze la prețuri reglementate. În ciuda notificării către ANRE și consumatorii săi privind întreruperea furnizării de gaze, ANRE a emis două prescripții pentru a remedia situația, însă SRL „Rotalin Gaz Trading” nu a respectat cerințele. Astfel, la 3 octombrie 2023, licența sa de furnizare a fost suspendată.

Din cauza refuzului de a furniza gaze naturale la prețurile reglementate, SRL „Rotalin Gaz Trading” a fost sancționată conform prevederilor legale. ANRE a calculat un excedent tarifar de 38,5 milioane lei pentru perioada ianuarie-octombrie 2023, rezultat din furnizarea gazelor la prețuri aprobate pentru S.A. „Moldovagaz”.

Contrar afirmațiilor făcute de companie, licența de furnizare a gazelor naturale a SRL „Rotalin Gaz Trading” este valabilă, permițându-i să efectueze tranzacții la prețuri negociate fără restricții.

ANRE constată că SRL „Rotalin Gaz Trading” adoptă un comportament neconstructiv și manipulează opinia publică prin argumente nefondate și declarații defăimătoare.

ANRE reafirmă angajamentul pentru liberalizarea pieței gazelor naturale și protejarea intereselor consumatorilor și pieței energetice din Republica Moldova. Agenția va continua să aplice legislația în vigoare pentru a asigura cele mai bune servicii și prețuri pentru consumatori.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All