Tarifele la gazele naturale ar urma să fie scăzute abia în a doua jumătate a anului viitor. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis”. Potrivit lui, pentru a putea să scădem tarifele din facturi, trebuie mai întâi să consumăm gazele cumpărate anul trecut la prețuri foarte mari.

Sigur că eu mi-aș fi dorit ca noi să supra-împlinim planul ăsta și să vindem gazul achiziționat și mai ieftin, nu cu 600, dar cu 500 de dolari. Dacă noi am fi avut posibilitatea să-l vindem cu 500, am fi avut premise pentru scăderea tarifelor.  Noi am intrat în luna aprilie 2023 cu peste 200 milioane metri cubi de gaz cu costul mediu ponderat de peste 1000-1100 de dolari. Dacă mergem după acest preț, până la sfârșitul iernii vom ieși pe zero, adică vom amortiza complet acel cost al gazelor scumpe și anul viitor eu mă aștept la reducerea prețurilor”, a declarat Parlicov pentru deschide.md.

Ministrul Energiei a subliniat că stocurile actuale de gaze naturale ar urma să ne ajungă până în primăvară, ele fiind cumpărate de la mai multe companii de pe piața internațională.

În total, cred că am cumpărat de la vreo zece companii și mă bucură acest lucru, pentru că mă simt foarte sigur în situația în care nu depindem de un singur furnizor. Poți negocia direct, poți avea încredere că, indiferent de ce se întâmplă, poți găsi un furnizor, nimeni nu-ți atașează condiționalități politice legate de anumite volume sau anumit preț. Noi ne maturizăm ca țară” a notat oficialul.

El a declarat că, după ce iarna trecută a fost cea mai grea pentru consumatori, sezonul rece care urmează să se înceapă va fi unul mult mai ușor.

Am scăzut tarifele la gaz, cu aproape 40% mai ieftin. Deja o să avem energie mai ieftină, pentru că între timp s-a ieftinit deja de două ori și posibil să se mai ieftinească o dată. Avem prețul fix, indiferent de ce se va întâmpla pe piața internațională, am păstrat compensațiile” a declarat Parlicov.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All