În cadrul vizitei efectuate în Franța, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întrevedere și cu reprezentanții ministerului de Externe de la Paris. Discuțiile s-au axat inclusiv pe subiectul tranzitului de gaze rusești pe teritoriul Ucrainei, care va înceta începând cu anul 2025, și cum acest lucru va afecta regiunea din stânga Nistrului a Republicii Moldova.

Ministrul Energiei declară că statul este pregătit pentru stoparea tranzitului rusesc pe teritoriul Ucrainei. Oficialul a accentuat că se va putea asigura stabilitatea și liniștea inclusiv în regiunea transnistreană. 

“Suntem conștienți și ne pregătim de eventualele crize generate de expirarea acestui contract (n.r.: tranzitul gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei). Cel mai probabil, pe ruta clasică, din Rusia direct prin Ucraina, nu va putea veni gaz în regiunea transnistreană, deja avem câteva scenarii de alternativă. Nu este o problemă care teoretic nu poate fi rezolvată, dar trebuie să contribuie toată lumea. Republica Moldova nu va obstrucționa livrările de gaze în regiunea din stânga Nistrului. Desigur că depinde și de Gazprom și de Moldovagaz, de alți parteneri de cât de cooperanți vor fi și își vor putea asuma.”, a declarat Victor Parlicov.

Amintim că anterior, Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluscenko, a exclus posibilitatea reînnoirii acordului comercial cu Moscova care ar permite gazelor naturale ruseşti să tranziteze Ucraina spre Occident. Acordul expiră la finele acestui an.

"Nu văd nicio posibilitate. Nu există nicio soluţie posibilă pe masă, în contextul actual. Suntem pregătiţi să punem punct. Dacă cineva spune că este o chestiune critică pentru supravieţuirea în timpul iernii, că este o chestiune care ţine de securitatea aprovizionării, asta este altceva. Dar nu văd un astfel de scenariu", declara Herman Haluscenko la începutul lunii martie a acestui an.




Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All