Climathon Moldova 2024, desfășurat în perioada 25-26 aprilie la Chișinău, a generat idei inovative pentru provocările climatice. Aceste soluții sunt orientate spre a sprijini și promova proiecte inovatoare care abordează diverse aspecte problematice din domenii precum eficiența energetică, energia regenerabilă, gestionarea eficientă a apei, dezvoltarea clădirilor verzi și promovarea transportului ecologic. Aceste inițiative pot avea un impact semnificativ în reducerea amprentei de carbon, conservarea resurselor naturale și îmbunătățirea calității mediului înconjurător.

Participanții - tineri, profesioniști, experți și activiști pentru mediu, au lucrat timp de două zile, sub îndrumarea mentorilor cu experiență, pentru a transforma viziunile lor în soluții palpabile.

Evenimentul s-a bucurat de prezența invitaților speciali, care și-au exprimat susținerea în adresa participanților și a inițiativei.

„Schimbările climatice și degradarea mediului reprezintă amenințări semnificative, dar prezintă și oportunități incredibile de inovare și transformare. Vrem să sprijinim startup-urile și inovatorii în transformarea ideilor în soluții viabile, pregătite pentru piață. Scopul nostru este simplu, dar ambițios: să catalizăm dezvoltarea tehnologiilor care ne vor conduce către un viitor mai durabil”, a menționat Cristina Pereteatcu, Secretar de stat la Ministerul Energiei, în mesajul adresat către participanți.

Prin intermediul prezentărilor, sesiunilor de brainstorming și a discuțiilor cu experții în domeniu, participanții au abordat teme precum eficiența energetică, transportul durabil și adaptarea la schimbările climatice.

Tot în cadrul evenimentului, participanții au fost familiarizați cu procesul de aplicare la Apelul pentru Competiția GCIP Moldova ediția 2024, care include accesul la Acceleratorul de Afaceri GCIP. Acest accelerator oferă suport și ghidare pentru antreprenorii inovatori care dezvoltă cele mai promițătoare soluții.

„Climathon Moldova 2024 este un eveniment ce reprezintă o platformă esențială pentru colaborare și inovație în combaterea schimbărilor climatice. Prin ideile și soluțiile generate în cadrul acestui eveniment, ne consolidăm angajamentul față de un viitor durabil și responsabil energetic pentru Moldova. Climathon-ul din acest an a evidențiat încă odată faptul că sectorul privat, prin diversitate de idei abordate în cadrul evenimentului, rămâne angajat în  eforturile comune cu autoritățile în lupta cu schimbările climatice și în promovarea sustenabilității", a declarat Ion Muntean, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă.

,,Ne dorim ca acest eveniment să aducă plus-valoare ideilor inovaționale pe care participanții intenționează să le dezvolte. În acest scop, am cooptat experți cu experiență și cunoștințe vaste în domeniu, care suntem siguri că au fost pe măsura așteptărilor participanților. Încurajăm reprezentanții sectorului antreprenorial din domeniul tehnologiilor curate să participe activ la apelul propunerilor de proiecte pentru competiția GCIP Moldova 2024”, a declarat Diana Grozav, Coordonatoarea Națională a Proiectului GCIP Moldova.

Și în acest an, Republica Moldova s-a alăturat mișcării globale Climathon, al cărei scop este implicarea cetățenilor în combaterea schimbărilor climatice. Climathon-ul este un maraton de idei, reunind pe cei pasionați, experți și lideri din întreaga lume pentru a dezvolta soluții inovatoare la problemele legate de schimbările climatice. 

Evenimentul a fost organizat de Centrul Național pentru Energie Durabilă, în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și cu sprijinul Ministerului Energiei al republicii Moldova, Facilitatea Globală de Mediu (GEF), Tekwill și Technovator, în cadrul proiectului „Programul de inovare în tehnologiile curate pentru IMM-uri și start-up-uri din Republica Moldova” (GCIP Moldova).

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All