În contextul unei creșteri a dezbaterilor publice privind politica de achiziție a gazului, Alexandr Slusari, membru al Consiliului de Administrație al Energocom, a venit cu mai multe clarificări.

Slusari subliniază că atacurile recente nu sunt îndreptate împotriva lui Andrei Spînu și nici nu ridică întrebări credibile despre achizițiile excesive de gaz scump în perioada toamnă-iarnă 2022/2023. El avertizează că diverse "motoare" politice încearcă să impună un singur narativ - cel mai ieftin gaz provine de la Gazprom și Energocomul ar cumpăra gaz rusesc de la intermediari, vânzându-l ulterior la prețuri mai mari.

Într-o încercare de a aduce lumină în această dezbatere, Slusari a prezentat cifre concrete despre prețurile gazului achiziționat de la Gazprom în anul 2023. Conform acestor date, prețul gazului a fluctuat considerabil în timpul anului, începând de la 1107 dolari pentru 1000 m3 în ianuarie-martie, până la 831 dolari în decembrie.

"Am hotărât să public niște cifre, care fiecare doritor poate verifica în internet. Haideți să vedem prețuri la gaz pentru Moldova de la Gazprom în anul 2023:

ianuarie-martie - 1107 dolari per 1000 m3 (prețul mediu);
aprilie - 673 dolari;
mai - 660 dolari;
iunie - 568 dolari;
iulie - 550 dolari;
august - 527 dolari;
septembrie - 568 dolari;
octombrie - 796 dolari;
noiembrie - 830 dolari;
decembrie - 831 dolari.", se spune în textul dlui Slusari.

Slusari argumentează că, contrar acuzațiilor, Energocomul nu a vândut gazul cu prețuri mai mari decât cele la care l-a achiziționat de la Gazprom. În plus, el aduce în discuție pierderile acumulate în perioada aprilie-iulie 2023, când Energocom a fost nevoit să vândă gazul cu prețuri mai mici decât costurile de achiziție, generând pierderi semnificative care nu au putut fi recuperate pe termen scurt.

"Este necesar de menționat că din aprilie pănă în iulie 2023, cănd Energocom a început să procure noi volume de gaz cu preț mediu aproximativ 410 dolari per 1000 m3, compania vindea Moldova Gaz metanul, cumpărat cu 1080 dolari anerior în perioada lui Spânu, doar cu 550-670 dolari. Evident că au fost acumulate pierderi, care urmau să fie recuperate ulterior și acest lucru din păcate nu era posibil de făcut din buzunarul "dominatorului". Sperăm că justiția odată se va pronunța pe acest subiect.", a punctat Slusari.

Slusari adaugă și un aspect important legat de politica de livrare a gazului în regiune. El subliniază că, în ciuda reducerii unilaterale a cantităților livrate de Gazprom începând cu toamna anului 2022, Energocom a fost în imposibilitatea de a procura direct gaz pe piețele internaționale din cauza limitărilor și restricțiilor.

În concluzie, Slusari reafirmă angajamentul Energocomului față de asigurarea securității energetice a țării și respinge acuzațiile. 

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All