Ministerul Energiei își propune să dezvolte în Republica Moldova centre de testare(sandboxes) în cadrul cărora să fie experimentate soluții noi în domeniile energetic și decarbonizare. Ideea a fost discutată cu reprezentanții Western NIS Enterprise Fund, un fond investițional din Statele Unite care sprijină companiile mici și mijlocii.
 
Potrivit Ministerului Energiei, fondul se documentează privind oportunitățile investiționale noi în Republica Moldova, inclusiv în companii și tehnologii inovative în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile. În acest context, ministrul Victor Parlicov a prezentat conceptul de Sandbox, menit să încurajeze inovațiile în domeniu.
 
”Prioritățile de viitor ale Ministerului Energiei sunt reducerea facturilor la resurse energetice prin măsuri de eficiență energetică și implementarea unor tehnologii inovative”, a spus ministrul Victor Parlicov. Oficialul a dat exemplul unui automobil electric, acumulatorul căruia poate servi și drept generator de energie pentru o casă la sol.
 
“Avem nevoie de entuziaști care experimentează diferite idei și de alți entuziaști care vor să aplice aceste idei, și de un cadru de reglementare care să-i ajute să lucreze împreună. Am văzut un astfel de centru în Olanda. Majoritatea tehnologiilor de viitor nu sunt încă pe piață. Ceva cunoaștem, multe inițiative abia urmează să fie formalizate. Ne propunem ca și în Republica Moldova să dezvoltăm astfel de centre inovaționale, în contextul în care am declarat că vrem să atingem în 2050 neutralitatea climatică sau emisii nete de carbon egal cu zero”, a declarat ministrul Victor Parlicov.
 
Un alt exemplu din Olanda se referă la înmagazinarea în rezervoare subterane a căldurii/ apei calde, pentru a putea fi folosită în perioada rece a anului. ”Pentru a demara aceste proiecte este nevoie de o lege specială, aplicabilă pentru un anumit teritoriu, dar nu neapărat, factori de decizie care să supravegheze și să minimizeze riscurile și implicarea oamenilor de afaceri”, a mai afirmat ministrul.
 
Exemple de Sandboxes sunt în Portugalia, Singapore, Olanda, iar Ministerul Energiei va lua în calcul aceste experiențe pentru a dezvolta propriul concept.
 
“Acum mulți oameni de afaceri văd în panourile solare singura soluție de a reduce facturile, noi, la minister, vrem să oferim o viziune de viitor. Panourile nu sunt o soluție viabilă, avem limite tehnice ale rețelei, urmează să găsim alte soluții sustenabile”, a completat ministrul Energiei.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All