Astăzi, 22 decembrie 2023, în cadrul ședinței publice a Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost aprobată valoarea marjei comerciale specifice la vânzarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru semestrul I al anului 2024, la nivel de 3,07 lei/litru.

Valoarea marjei comerciale specifice pentru perioada anterioară (semestrul II, 2023) a constituit 3,08 lei/litru. Prin urmare, valoarea maximală a coșului de cheltuieli și profit care poate fi inclus în prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, va scădea pentru următoarele 6 luni cu 0,01 lei/litru.

În cadrul exercițiului de estimare a valorii marjei comerciale specifice la vânzarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru semestrul I al anului 2024, la valoarea precedentă de 3,08 lei/litru a fost aplicat indicele prețurilor de consum pentru ultimele 6 luni (iunie-noiembrie 2023), care constituie 99,72%, fapt ce semnifică o rată a inflaţiei de - 0,28%.

ANRE asigură consumatorii că actualul mecanism de stabilire a prețurilor la carburanți este unul extrem de transparent și exclude orice posibilitate de intervenție din partea companiilor petroliere.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All