Reprezentanți mai multor rețele de benzinării solicită anularea plafonării prețurilor la produsele petroliere prin aplicarea unei marje comerciale fixe de către ANRE, pentru că această practică limitează posibilitățile de acoperire a costurilor. Despre aceasta agenții economici au discutat la Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM, în cadrul ședinței Grupului de lucru “Stimularea și menținerea investițiilor private”,  condus de Ana Groza, directoare executivă FIA.

La eveniment au participat Victor Parlicov, ministrul Energiei, directori ANRE, conducerea Consiliului Concurenței, reprezentanții industriei petroliere Bemol, Petrom și Rompetrol, membri ai Asociației Investitorilor Străini în RM, Asociației Businessului European  și Camerei de Comerț Americane în Moldova.

Reprezentanții companiilor susțin că de când se aplică actuala Metodologie de calculare a prețurilor la produsele petroliere (motorina şi benzina), situația pe piață s-a agravat, iar mai multe companii locale au închis benzinăriile, invocând că plafonul de preț calculat și stabilit de ANRE la benzină și motorină nu le acoperă costurile. În același timp, criza energetică și războiul din Ucraina au dus la scumpirea resurselor energetice, au mărit costurile de întreținere și exploatare a benzinăriilor.

Participanții la ședință au stabilit necesitatea efectuării unor cercetări independente care să arate situația creată pe piață și să vină cu propuneri privind depășirea provocărilor. Noul mecanism de stabilire a prețurilor la produse petroliere, aprobat de Parlament a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie 2021.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All