În luna iunie, necesarul de energie electrică al consumatorilor de pe malul drept al Nistrului este estimat la aproximativ 334 613 MWh, conform informațiilor publicate de Energocom.

Pentru a satisface această cerere, energia va fi procurată din mai multe surse. Se vor achiziționa cca 308 223 MWh de la centrala MGRES, care este una dintre principalele surse de energie electrică pentru Republica Moldova, situată în regiunea transnistreană. Aceasta furnizează o parte semnificativă a energiei necesare datorită capacităților sale mari de producție.

Aproximativ 21 528 MWh vor fi asigurați de centralele cu termoficare urbane și producători de energie regenerabilă. Centralele electrice cu termoficare sunt importante pentru asigurarea energiei necesare în special în mediul urban, contribuind la o producție stabilă. De asemenea, energia regenerabilă, provenită din surse precum energia solară, eoliană, sau bioenergie, joacă un rol tot mai important în mixul energetic al Republicii Moldova, reflectând angajamentele țării pentru sustenabilitate și reducerea emisiilor de carbon.

Restul de cca 4 862 MWh vor fi achiziționați de pe piața OPCOM. Această achiziție este necesară în special pentru a acoperi consumul în orele de vârf, când cererea de energie este mai mare. OPCOM oferă o platformă de tranzacționare pentru energie electrică și gaze naturale, facilitând achizițiile transfrontaliere și contribuind la stabilitatea aprovizionării cu energie.

Astfel, structura aprovizionării cu energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului în luna iunie reflectă o combinație de surse interne și externe, menită să asigure stabilitatea și continuitatea furnizării de energie în regiune. Diversificarea surselor de energie ajută la reducerea dependenței de o singură sursă și la creșterea securității energetice a Republicii Moldova.

 

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All