Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat într-un interviu recent pentru Energy Wave că tariful mediu final la gazele naturale ar putea fi redus cu până la 10%. Mai mult, consumatorii industriali ar putea beneficia de o reducere de până la 20% la tarifele actuale.

Pentru consumatorii casnici, reducerea va fi mai mică, dar totul va depinde de data la care va fi implementat noul tarif.

"Conform legii, sunt 90 de zile de adoptare a deciziei privind ajustarea tarifului, mai înainte termenul era de 180 de zile. Până la 1 mai ANRE trebuie să aprobe noile tarife.", a declarat oficialul.

Amintim că în data de 26 ianuarie curent, SA „Moldovagaz” a expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) demersul de revizuire a tarifului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali la prețuri reglementate în 2024. Potrivit proiectului de calcul, tariful mediu ponderat pentru furnizarea gazelor naturale se propune să fie redus până la 13347 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 12,5%. Principalii factori, care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor, sunt reducerea semnificativă a prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe spotul olandez TTF, precum și o diminuare pronunțată a componentei de corectare a venitului reglementat al furnizorului (devierile tarifare) pentru anul 2023.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All