Ministrul Energiei, Vitor Parlicov, a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul Mediului și Resurselor Naturale din Islanda, Gudlaugur Thór Thórdarson, în cadrul Conferinței ONU pentru schimbările climatice, COP28, ce s-a desfășurat în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Islanda este cea de a cincea țară din nordul Europei cu care ministrul Parlicov a purtat discuții în ultimele săptămâni privind intensificarea cooperării în domeniul energiei și climei.

Victor Parlicov a subliniat interesul Republicii Moldova de a extinde cooperarea cu Islanda, inclusiv pe domeniul energiei geotermale și a stocării căldurii în Republica Moldova. Potrivit acestuia, Ministerul este în căutarea resurselor și partenerilor pentru elaborarea unui studiu al potențialului geotermal din țară, urmare a căruia să fie dezvoltate politici și identificate investițiile necesare dezvoltării sectorului. Energia geotermală ar putea fi utilizată pentru încălzire atât în casele de locuit individuale, cât și în sistemul centralizat de încălzire.

Anterior, Republica Moldova a elaborat 22 de Acțiuni de atenuare adecvate la nivel național, cunoscute ca NAMA, una dintre acestea referindu-se la investiții în energia geotermală. Astfel, potrivit NAMA, către 2030 Moldova ar urma să instaleze peste 13 mii de pompe de căldură, ce ar genera anual 484 TWh de energie termică. Potrivit Legii privind performanța energetică a clădirilor, la proiectarea clădirilor noi şi înainte de obţinerea autorizaţiei de construcție, va fi examinată posibilitatea utilizării pompelor de căldură.

În cadrul discuției cu ministrul islandez al Mediului și Resurselor Naturale s-a mai discutat despre semnarea unui memorandum de cooperare pe energie, dar și despre necesitatea de a asigura o prezență diplomatică islandeză în Republica Moldova. După închiderea Ambasadei la Moscova, Islanda este singura țară nordică fără reprezentare la Chișinău sau București, inclusiv în ceea ce privește cooperarea în domeniul energetic.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All