Biocombustibilii oferă oportunități semnificative pentru facilitarea unei schimbări către un sistem energetic mai ecologic și mai durabil. Numai prin cooperare, creativitate și devotament față de excelență și durabilitate, putem modela împreună un viitor mai promițător pentru întreaga noastră comunitate. Despre aceasta a vorbit Sergiu Cataraga, director achiziții Verum Group și administratorul companiei Verum Energy în cadrul unui interviu oferit portalului ew.md.

Producerea biotanolului și a etanolului

Verom Group este unul din lideri în sectorul agro-industrial din țară, iar una din companiile sale - Verum Agro Trading, a reușit să devină pentru anul trecut cel mai mare exportator de floarea soarelui din Moldova. În cadrul grupului activează două platforme de producere a etanolului, care este produs din porumb și din grâu. Una din platformele de producere este specializată în producerea etanolului utilizat pentru industria alimentară și pentru industria medicinală, care în mare parte, este exportat. A doua platforma care se află la nordul țării este specializată în producerea bioetanolului, compania fiind deținătoarea și a unui certificat european, grație calității înaltă și a alinierii la reglementările europene, având o capacitate de producere de până la 20 000 tone de bioetanol care poate fi pus la dispoziția industriei automative.

,,Bioetalonul nu este exportat, deoarece există careva impedimente din punct de vedere a fiscalității, totodată, în Republica Moldova încă nu a fost implementată utilizarea bioetanolului sau adăugarea acestuia în benzină așa cum este reglementat la nivel mondial. În Europa este reglementat că se poate adăugat 5 – 10 % de bioetanol în benzină, practic toate motoarele la automobile sunt adaptate la utilizarea bioetanolului. În America se planifică o utilizare de până la 30 % bioetanol. La momentul actual, în țară nu este reglementat un tarif pentru aceste produse, respectiv este un preț mai mic decât cel din Europa, care ajunge la 17 - 20 lei” a menționat dl Cataraga.

Producerea biogazului

Tot în cadrul acestui interviu, Sergiu Cataraga a vorbit și despre proiectul pilot pentru țara noastră, inițiat în septembrie 2023 prin colaborare cu SDG Impact Japan și TOYO din Japonia ce ține de construcția unei fabrici de producere a biogazului. Este un proiect interguvernamental între Ministerul Mediului din Republica Moldova și Ministerul Energiei din Japonia. Această fabrică va utiliza drept materie primă borhotul care rezultă din producerea etanolului și în urma fermentării acestui borhot va fi posibilă producerea biogazului ceea ce va permite reducerea gazelor cu efect de seră și reducerea consumului de combustibilii fosili. Capacitatea acestui proiect permite înlocuirea a peste 450 mii m³/lună de gaze naturale cu biogaz.

Este important să accentuăm că producția de biocombustibili este supusă unor reglementări stricte și necesită respectarea unor standarde europene adaptate pentru Republica Moldova. Implementarea lor fiind esențială, în special pentru bioetanol, deoarece utilizarea bioetanolului în combustibil pentru motoarele pe benzină, precum și mecanismul de creditare a carbonului, ne va permite să avem o piață de certificate de CO2 și să reducem carbon footprint-ul în Moldova și respectiv să fim motivați să reducem emisiile de CO2.

Despre colaborarea dintre industria de producere a bioetanolului și cu alte sectoare, dl. Cataraga a comunicat că ,,Dacă însuși conducătorii auto vor merge la stația Peco și vor cere benzină cu bioetanol, atunci o să apară astfel de serviciu/produs. În Europa oamenii aplică absibilduri cu „Sunt Verde” pe automobil dacă acesta este pe biogaz ori benzină cu bioetanol. Utilizarea biocombustibilului va avea un impact pozitiv mult mai mare decât utilizarea gazelor naturale la automobile sau a motorinei cu sulf în industrie.”

Chiar dacă sunt și unele dezavantaje legate de investiții, deoarece tot ce e verde, sănătos și desigur bio - costă, acest tip de afacere este profitabilă, biocombustibilii fiind mai ieftini decât combustibilii fosili - un criteriu important rămânând a fi sustenabilitatea, plus, certitudinea că va fi posibilă în continuare producerea acestuia pe scară largă.

În acest context, încurajăm companiile să investească în producerea biocombustibililor pentru a stimula o concurență sănătoasă și pentru a contribui la construirea unui viitor mai verde și mai durabil pentru țara noastră. Investițiile în producția de biocombustibil nu numai că vor spori competitivitatea pieței, dar vor și diversifica sursele de energie, reducând dependența de combustibilii fosili și contribuind la protejarea mediului înconjurător. Alegând să investească în acest produs, companiile pot juca un rol esențial în tranziția către o economie mai sustenabilă și mai prietenoasă cu mediul în Republica Moldova.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All