​Ministerul Energiei a blocat, în ședința de miercuri a Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica, toate punctele, de pe ordinea de zi, legate de proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești. Unul dintre puncte era aprobarea deciziei privind continuarea proiectului. Practic, acest punct, la fel ca și celelalte, nu a primit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat.

Interesant este că toate aceste puncte legate de reactoarele americanilor de la NuScale au fost propuse chiar de Ministerul Energiei. Practic, Ministerul Energiei a blocat aprobarea propriilor propuneri, informează hotnews.ro.

Punctele de pe ordinea de zi legate de SMR-uri nu au fost aprobate deoarece Ministerul Energiei, acționar majoritar, s-a abținut de la vot.

UPDATE Ministerul Energiei a revenit cu un comunicat prin care spune că propunerile despre mini-reactoare vor fi rediscutate într-o ședință ulterioară și că este "nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului".

"Susținem proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, ca parte integrantă din strategia de dezvoltare și consolidare energetică a României.

Astfel, pct. 2 de pe ordinea de zi a AGOA și pct. 4-11 de pe ordinea de zi a AGEA din data de 17.04.2024, organizate de Societatea Națională Nuclearelectrica, vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare", se arată în comunicatul ministeruli.

Potrivit acestuia, Ministerul a susținut necesitatea completării din partea conducerii companiei a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului.

"România are șansa să fie lider în sectorul nuclear civil european și global, inclusiv prin prisma noilor tehnologii ale reactoarelor modulare de mici dimensiuni (proiectul de la Doicești) și a reactoarelor de generație IV (proiectul ALFRED)", mai arată ministerul.

Potrivit unor surse HotNews.ro, ceea ce s-a întâmplat în ședința AGA de la Nuclearelectrica este în strânsă legătură cu două demisii surprinzătoare care au avut loc recent: Ana Birchall din funcția de reprezentant special pentru proiecte strategice și relații internaționale și Dan Niculaie Faranga din funcția de director financiar al companiei.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All