Modelele unui viitor energetic durabil, alimentat de inovația digitală au fost discutate de numeroși experți internaționali în perioada 7 – 8 martie în cadrul webinarului internațional al Platformei de resurse pentru apă, energie și securitate alimentară Nexus „Instituționalizarea abordării Nexus pentru apă, energie și securitate alimentară în structurile de guvernanță naționale și regionale și deciziile de investiții”.

În luarea sa de cuvânt în cadrul evenimentului secretara de stat a Ministerului Energiei responsabilă de relații internaționale, coordonarea suportului donatorilor în sectorul energetic și digitalizare Cristina Pereteatcu a menționat că în călătoria noastră către un viitor energetic mai durabil, eficient și mai fiabil, rolul tehnologiei digitale nu poate fi subestimat, întrucât ne aflăm la intersecția provocărilor de mediu și a progresului tehnologic, transformarea sectorului energetic nu este doar o opțiune, este un imperativ.

Potrivit datelor Amnesty International, schimbările climatice amenință exercitarea drepturilor civile, politice, economice, sociale și culturale ale generațiilor prezente și viitoare și, în cele din urmă, viitorul umanității. Atunci când efectele legate de schimbările climatice afectează o țară sau o comunitate, efectele secundare pot submina grav exercitarea dreptului la viață trăită în demnitate, pot pune în pericol o serie de libertăți și, în multe cazuri, chiar pot pune în pericol supraviețuirea culturală a popoare întregi.

„Astăzi asistăm deja la efecte devastatoare, cum ar fi valuri de căldură și incendii de vegetație fără precedent, furtuni tropicale consecutive de mare intensitate și secetă severă. Aceste evenimente, împreună cu impactul lent al schimbărilor climatice, cum ar fi creșterea nivelului mării, afectează grav exercitarea drepturilor omului a milioane de oameni, inclusiv drepturile la viață, apă, hrană, locuință, sănătate, salubritate, nivel de trai, muncă, dezvoltare, mediu sănătos, cultură, autodeterminare, precum și dreptul de a fi liber de discriminare și de tratamente crude, inumane și degradante”, a adăugat secretara de stat.

Cristina Pereteatcu a mai remarcat, că transformarea digitală a sectorului energetic nu poate avea loc izolat și este nevoie de colaborare între guverne, companii energetice, furnizori de tehnologie și consumatori. Împreună, trebuie să promovăm un ecosistem care încurajează inovația, asigură acces echitabil la energie și acordă prioritate durabilității, a adăugat demnitara.

Platformă de resurse pentru apă, energie și securitate alimentară Nexus este principalul centru de cunoștințe la nivel mondial destinat schimbului de informații între specialiștii din diverse domenii pentru a lua decizii corecte și a sincroniza strategiile în toate sferele enumerate.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All