Anual, pe 5 martie, este marcată Ziua Mondială a Eficienței Energetice, zi care a fost instituită în anul 1998 cu scopul de a evidenția necesitatea utilizării durabile și raționale a energiei.

Eficiența energetică reprezintă o piesă importantă în tranziția către surse de energie curată și în atingerea obiectivelor noastre globale în materie de climă și durabilitate. De fapt, contribuie cu peste 40% la reducerea consumului de energie.

În ultimii ani, am fost martori la schimbări semnificative în comportamentul nostru de consum și mobilitate, iar aceste schimbări au avut un impact considerabil asupra consumului de energie. Provocările din ultimii ani, legate de aprovizionare a țării cu surse de energie, au scos în evidență și mai mult că eficiența energetică are un rol vital în susținerea eforturilor noastre de dezvoltare durabilă, fiind un generator de noi locuri de muncă și care stimulează economia. Totodată, eficiența energetică este un factor major care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În Republica Moldova, am făcut deja pași importanți în direcția eficienței energetice. Legea cu privire la eficiența energetică, adoptată în 2018, și inițiativele desfășurate de Centrul Național pentru Energie Durabilă demonstrează angajamentul nostru pentru un viitor mai durabil și eficient energetic. Proiectele de reabilitare termică a clădirilor publice și promovarea utilizării aparatelor electrocasnice eficiente energetic sunt doar câteva exemple ale eforturilor noastre în acest sens. Creșterea înregistrată în instalarea surselor de energie regenerabilă, vânzările de mașini electrice și interesul crescut pentru aparatele electrocasnice eficiente energetic demonstrează importanța promovării eficienței energetice în toate domeniile.

În ciuda provocărilor economice, alegerea acestor aparate aduce beneficii pe termen lung, prin reducerea consumului de energie și a costurilor asociate cu aceasta. Eticheta energetică joacă un rol crucial în acest sens, oferind informații esențiale pentru a lua decizii de achiziționare inteligente.

Pentru anul 2024, ne propunem să continuăm pe această direcție și să dezvoltăm și mai mult domeniul eficienței energetice și al surselor regenerabile de energie prin programele pe care le implementăm și care sunt în proces de operaționalizare. În fiecare acțiune pe care o întreprindem, ne străduim să aducem o contribuție pozitivă la protejarea mediului și la crearea unui viitor mai sustenabil pentru toți.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All