Futures-ul Brent a atins 83,69 dolari pe baril la ora 07:29 GMT, cu 14 cenți mai mult decât vineri, când a încheiat săptămâna cu o creștere de 2,4%. West Texas Intermediate (WTI) a ajuns la 80 de dolari pe baril, în creștere cu 3 cenți față de ziua precedentă, după ce a urcat cu 4,6% săptămâna trecută.

Analiștii ANZ au afirmat luni, într-o notă, că "semnele de strâmtorare a pieței fizice continuă să susțină prețul petrolului. Tăierile de producție ale alianței OPEC+ reduc oferta, iar piața este din nou îngrijorată de tensiunile din Orientul Mijlociu".

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi (OPEC+) au decis să își mențină tăierile voluntare de producție de 2,2 milioane de barili pe zi în trimestrul al doilea, pentru a echilibra piața în fața îngrijorărilor economice globale și a creșterii producției în afara grupului. Anunțul Rusiei, care a surprins unii analiști, a venit duminică.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Rusia va reduce producția și exporturile de petrol cu încă 471.000 de barili pe zi în trimestrul al doilea, în coordonare cu unele țări participante din cadrul OPEC+.

Deși decizia OPEC+ nu a avut un impact semnificativ asupra prețului, piețele de petrol cu conținut scăzut de sulf, sau dulci, se strâng, lărgind diferențele Brent, au spus comercianții.

Diferența interlunară promptă a Brent s-a lărgit cu 6 cenți la 92 de cenți pe baril, în timp ce diferența de șase luni a crescut cu 9 cenți la 4,43 dolari, indicând așteptările comercianților pentru o ofertă mai redusă în viitor.

Diferența de preț reflectă structura pieței, în care prețurile prompte sunt mai mari decât cele din lunile viitoare, semnalând o ofertă mai scăzută sau o cerere mai mare.

Tăierile OPEC+ vor duce la o producție mai mică din partea grupului, de 34,6 milioane de barili pe zi în trimestrul al doilea, față de o estimare anterioară care prevedea că producția ar putea depăși 36 de milioane de barili pe zi în mai, pe măsură ce producătorii își relaxau tăierile de producție, a spus Jorge Leon, vicepreședinte la firma de consultanță Rystad Energy, într-o notă.

"Acest nou pas al OPEC+ demonstrează o unitate puternică în cadrul grupului, ceva ce a fost pus la îndoială după întâlnirea din noiembrie, când Angola a părăsit OPEC", a spus el. "Demonstrează, de asemenea, o determinare puternică de a apăra un preț minim al petrolului de peste 80 de dolari pe baril în trimestrul al doilea."

Tensiunile geopolitice crescute, cauzate de conflictul dintre Israel și Hamas și de atacurile Houthi în Marea Roșie, au contribuit, de asemenea, la susținerea prețurilor petrolului în 2024.

Sursa: Reuters

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All