Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a anunțat vineri că emisiile globale de dioxid de carbon (CO2) din sectorul energetic au ajuns la cel mai înalt nivel din istorie în 2023, depășind cu mult obiectivele climatice stabilite în Acordul de la Paris. Cauzele principale ale acestei creșteri au fost seceta care a afectat producția de energie hidroelectrică în unele țări și reluarea activității economice în China după pandemia de COVID-19.

Potrivit raportului IEA, emisiile globale de energie au crescut cu 1,1% în 2023, echivalentul a 410 milioane de tone de CO2, ajungând la un total de 37,4 miliarde de tone. Acest lucru înseamnă că, în loc să scadă rapid, așa cum ar fi necesar pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, emisiile de CO2 au atins un nou nivel record.

Raportul IEA arată că există și semne pozitive de progres în domeniul energiei curate, cum ar fi creșterea capacității de energie solară, eoliană și a numărului de vehicule electrice la nivel mondial. Aceste tehnologii au contribuit la temperarea creșterii emisiilor, care a fost mai mică decât în 2022, când a fost de 1,3%.

Cu toate acestea, aceste eforturi nu au fost suficiente pentru a contracara efectele secetei extreme care a redus producția de energie hidroelectrică în unele țări, obligându-le să recurgă la combustibili fosili mai poluanți. Acest factor a reprezentat aproximativ 40% din creșterea emisiilor în 2023, sau 170 de milioane de tone de CO2. Fără acest efect, emisiile din sectorul global al energiei ar fi scăzut în 2023, a declarat IEA.

Raportul IEA evidențiază și diferențele regionale în evoluția emisiilor. În Statele Unite, emisiile legate de energie au scăzut cu 4,1% în 2023, datorită reducerii consumului de cărbune și gaz în sectorul electricității. În Uniunea Europeană, emisiile legate de energie au scăzut cu aproape 9%, grație creșterii producției de energie regenerabilă și scăderii cererii de energie din cărbune și gaz.

În schimb, în China, emisiile legate de energie au crescut cu 5,2% în 2023, pe fondul redresării economice după pandemia de COVID-19, care a stimulat cererea de energie. China a fost și principalul contribuitor la expansiunea globală a energiei curate, reprezentând aproximativ 60% din adăugările de energie solară, eoliană și vehicule electrice în 2023.

La nivel global, vehiculele electrice au reprezentat una din cinci vânzări de mașini noi în 2023, ajungând la 14 milioane și înregistrând o creștere de 35% față de 2022.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All