În perioada 7-8 decembrie 2023, reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au participat la Conferința privind integrarea piețelor energiei electrice din Republica Moldova, Ucraina și România, organizată de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și de Asociația Națională a Comisiilor de Reglementare a Utilităților (NARUC).

La conferință au fost prezenți reprezentanții Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei din România (ANRE), ai Comisiei Naționale de Reglementare a Energiei și Utilităților din Ucraina (NEURC), reprezentanții Transelectrica și OPCOM și experți în domeniu cu experiență privind integrarea piețelor din regiune.

Pe parcursul evenimentului au fost abordate subiectele privind integrarea piețelor energiei electrice pentru ziua următoare și pe parcursul zilei, și experiența unor state membre ale Uniunii Europene și ale Comunității Energetice în procesul de integrare a piețelor energiei electrice pentru ziua următoare și pe parcursul zilei.

În cuvântul de salut, Alexandru Ursu, director al Consiliului de Administrare al ANRE, a menționat că în ultimii doi ani Republica Moldova a trecut print-o perioadă fără precedent din cauza crizei energetice și a războiului din Ucraina: „Prețurile record și riscul perturbării aprovizionării cu energie electrică au provocat transformări majore pe piața energetică din Republica Moldova. Am fost puși în situația să găsim soluții rapide și să accelerăm conectarea și procurarea de energie electrică din România, precum și să identificăm noi furnizori de gaze naturale din Vest. Aceste evenimente ne-au demonstrat cât de important este să cooperăm, să fim solidari unii cu alții, pentru a asigura securitatea energetică a statului.”

În cadrul evenimentului, reprezentanții ANRE România, care sunt partenerii de sprijin, au împărtășit experiența lor în crearea pieței energiei electrice pentru ziua următoare. În acest sens, pentru a oferi o imagine completă a procesului, reprezentanții Transelectrica și OPCOM au prezentat pașii pe care i-au întreprins, dar și parametrii tehnici pe care trebuie să îi întreprindă operatorii piețelor energiei electrice și operatorii sistemelor de transport pentru a realiza cuplarea piețelor energiei electrice pentru ziua următoare și pe parcursul zilei.

Pe parcursul conferinței au fost elucidate aspectele privind beneficiile cuplării piețelor energiei electrice pentru ziua următoare și pe parcursul zilei. Cei prezenți au discutat cele mai importante aspecte din practica proprie, oferind exemple, dar și soluții pentru depășirea crizelor care apar în perioada de pregătire pentru funcționarea integrată a piețelor organizate de energie electrică.

La încheierea conferinței, autoritățile naționale de reglementare din Republica Moldova, Ucraina și România au remarcat importanța continuării eforturilor de cooperare pentru pregătirea și crearea condițiilor necesare integrării piețelor organizate de energie electrică. ANRE România rămâne un partener pentru Republica Moldova și Ucraina pentru a sprijini interconectivitatea și securitatea energetică sporită în regiune.

 

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All