Uniunea Europeană a convenit în unanimitate să se retragă din Tratatul privind Carta Energiei din 1998 din cauza preocupărilor legate de protecția investițiilor în combustibili fosili și de subminarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice. Tratatul permite companiilor energetice să dea în judecată guvernele pentru politici care le afectează investițiile, iar în ultimii ani, unele companii au folosit acest instrument pentru a iniția procese de miliarde de dolari împotriva măsurilor de restricționare a proiectelor de combustibili fosili.

Propunerea de retragere a fost făcută de Bruxelles anul trecut, după ce state membre precum Danemarca, Franța, Germania, Luxemburg, Polonia, Spania și Olanda și-au anunțat planurile individuale de a ieși din tratat, invocând în principal preocupări legate de schimbările climatice. Parlamentul European a aprobat ieșirea UE luna trecută.

CAN Europe a salutat decizia, considerând-o un moment istoric și o victorie semnificativă pentru activiștii pentru justiția climatică din Europa. Statele membre care doresc să rămână în tratat după retragerea UE vor putea vota în cadrul Conferinței Cartei Energiei, care este așteptată să aibă loc până la sfârșitul anului 2024.

Înainte de retragere, UE a fost de acord să aprobe reforme ale tratatului, care vizau să îl facă mai favorabil climei, dar pe care unele guverne europene le-au considerat insuficiente. Secretariatul Tratatului privind Carta Energiei nu a confirmat încă data la care membrii tratatului se vor reuni pentru a vota asupra reformelor.

Una dintre principalele modificări ale tratatului este reducerea de la 20 la 10 ani a „clauzei de caducitate” care se aplică țărilor care se retrag. În această perioadă, firmele energetice din alte țări semnatare, cum ar fi Japonia și Turcia, vor continua să beneficieze de protecția investițiilor existente în UE.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All