Prețul petrolului a înregistrat în această dimineață o creștere semnificativă, după un incident ce a avut loc în Oman, unde o grupare înarmată a pătruns pe un petrolier, intensificând temerile privind un potențial conflict major în Orientul Mijlociu.

Futures-ul pentru petrolul Brent a înregistrat un avans de 1,03 dolari sau 1,3%, ajungând la 77,83 dolari pe baril la 09:16 GMT. În același timp, futures-ul pentru petrolul american West Texas Intermediate a crescut cu 98 de cenți, sau 1,4%, atingând 72,35 dolari. Cu toate acestea, aceste câștiguri au fost limitate de o creștere neașteptată a stocurilor de petrol din SUA, transmite Reuters. Inventarul de petrol al SUA a crescut cu 1,3 milioane de barili până la 432,4 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 5 ianuarie, conform Agenției pentru Informații privind Energia (EIA), în ciuda așteptărilor analiștilor privind o scădere de 700.000 de barili.

Agenţia britanică pentru operaţiuni comerciale maritime (UKMTO) a primit joi un raport conform căruia un petrolier situat la aproximativ 50 de mile nautice est de coasta Omanului a fost abordat de patru sau cinci persoane înarmate.

Miercuri, rebelii Houthi din Yemen au lansat cel mai amplu atac asupra rutelor comerciale de transport maritim din Marea Roșie, iar raidurile israeliene în sudul și centrul regiunii Gaza au crescut în intensitate.

Statele Unite și Marea Britanie au sugerat că vor lua măsuri suplimentare în cazul continuării atacurilor. Între timp, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție cerând încetarea imediată a atacurilor Houthi.

"Scăderea cererii, instabilitatea din Orientul Mijlociu și reacția redusă a prețurilor îi fac pe producători, consumatori și participanții de pe piață să se simtă paranoici în privința prețului petrolului", a declarat Barclays joi, în timp ce banca a redus prognoza pentru Brent în 2024 cu 8 dolari, la 85 dolari pe baril.

Între timp, rafinăriile din China au solicitat mai puțin petrol saudit în februarie, în ciuda celei mai mari reduceri de preț anunțate de principalul exportator mondial de petrol în ultimele 13 luni.

Administrația vamală a Chinei va publica datele comerciale din decembrie vineri, oferind o imagine a cererii totale în cea mai mare țară importatoare de petrol din lume.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All