Benzina vândută în Cuba, deja una dintre cele mai ieftine din lume, devine şi mai ieftină de la o zi la alta pentru cei care au dolari, în contextul în care moneda locală (peso) continuă să se deprecieze în raport cu dolarul american.

Benzina cubaneză, care este deja una dintre cele mai ieftine din lume, devine din ce în ce mai accesibilă pentru cei care au acces la dolari, pe măsură ce moneda locală, peso, continuă să se devalorizeze.

Benzina "Especial" (94 de octani) se vinde în țara caraibiană pentru 30 de pesos, sau 11 cenți de dolar pe litru (42 de cenți pe galon) la cursul actual de pe piața neagră, fiind printre cele mai mici prețuri din lume, conform bazei de date online GlobalPetrolPrices.com.

Comparativ, jumătate de litru de apă îmbuteliată în Cuba se vinde cu un preț cuprins între 100 și 200 de pesos, ceea ce înseamnă mai mult de zece ori decât prețul benzinei. Însă pentru un cubanez care nu are decât pesos, un plin obişnuit de benzină costă mai mult de jumătate din salariul minim lunar, care este de 2100 de pesos.

Cuba a subvenționat benzinăria timp de decenii, încă de la începuturile revoluției fostului lider Fidel Castro.

Între timp, dolarul, pe care cubanezii îl obțin în principal prin remitențe sau turism, a crescut de la o valoare de 170 de pesos acum un an, la 270 de pesos pe piața neagră marți.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All